Twintig graden in De Bilt: eerste warme dag van het jaar

Studenten genieten van de zon in het Wilhelminapark in Utrecht.
Studenten genieten van de zon in het Wilhelminapark in Utrecht. © RTV Utrecht / Joost van den Berg
DE BILT - Nederland noteert de eerste warme dag van 2021. Op het hoofdweerstation in De Bilt tikte het kwik om 14.20 uur de twintig graden aan. En we zijn er vroeg bij, want gemiddeld is het pas op 13 april zo warm.
Nooit was het op 30 maart al zo warm in Nederland, zegt weerbureau WeerOnline. Om 15.30 brak Woensdrecht een record toen het daar 23,7 graden werd. Lokaal werd het in Limburg en Noord-Brabant trouwens gisteren al warmer dan twintig graden, maar meteorologen spreken officieel van een warme dag als die temperatuur in De Bilt wordt gemeten. De laatste keer daar was op 21 oktober.
Volgens weerbureau Weeronline werd de vroegste warme dag zowel in 1961 als in 1990 genoteerd op 17 maart. In 1983 duurde het beduidend langer. Toen werd het pas op 31 mei voor het eerst warmer dan twintig graden. De afgelopen dertig jaar telde een gemiddeld jaar 93 warme dagen en sinds 2000 zelfs 97. Vorig jaar noteerde De Bilt er 110.
Het warme weer houdt overigens niet lang aan. Later deze week zakken de temperaturen weer. "Het wordt gevoelig kouder", aldus WeerOnline.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.