Te druk buiten door warm weer, prikstraat komt vaccins tekort en verwarring over inenting ouderen

PROVINCIE UTRECHT - De eerste warme dag van 2021 is een feit en Utrechters trekken massaal naar buiten. Maar de coronamaatregelen gelden nog steeds. In Corona vandaag houden we de dagelijkse berichten over de pandemie voor je bij.

Druk in de parken

De politie heeft bezoekers in Park Lepelenburg rond 16.00 uur gevraagd om aan de coronaregels te denken en sindsdien is het een stuk rustiger in het park. Anderhalf uur later was het Griftpark aan de beurt. Bezoekers vertrokken daar langzaamaan. De gemeente Utrecht benadrukt dat de parken niet zijn ontruimd, zoals dat vanmiddag wel in Amsterdam, Tilburg en Maastricht gebeurde.
Utrecht roept mensen op de coronaregels in acht te blijven nemen. Via de website druktemonitorutrecht.nl kunnen mensen zien hoe druk het op bepaalde plekken is.

Prikstraat dicht, te weinig vaccins

Het vaccineren tegen het coronavirus loopt niet bepaald gesmeerd. Vorige week zouden zo'n 400.000 mensen een prik hebben moeten krijgen, maar dat werden er zo'n 100.000 minder. Een van de redenen is een tekort aan vaccins. Dat is niet alleen frusterend voor mensen die snel een prik willen krijgen, maar ook voor de GGD in onze provincie.
Frustratie over sluiting prikstraat
Het RIVM verwacht dat de komende weken alsnog genoeg vaccins worden geleverd.

Verwarring over vaccinatie ouderen

Onder ouderen bestaat veel onduidelijkheid over wanneer zij hun coronavaccin krijgen, zeggen ouderenbonden ANBO en KBO-PCOB. Ouderen weten niet wanneer ze aan de beurt zijn en de communicatie over de vaccins was te vaak tegenstrijdig. Ook zijn priklocaties soms te ver weg en zijn ouderen niet enthousiast over het AstraZeneca-vaccin, aldus de bonden.
Uit de laatste RIVM-cijfers blijkt dat 33 procent van de thuiswonende 90-plussers de eerste prik nog moet krijgen. Voor 80-plussers is dat ongeveer 20 procent. Aan de vaccinatiebereidheid ligt dat niet, zeggen woordvoerders van de ANBO en de KBO-PCOB. Uit hun onderzoeken komt namelijk naar voren dat ongeveer 10 procent geen prik wil, terwijl 24 procent zou twijfelen.

Overlast van illegale sekshuizen

De overlast door illegale sekshuizen in Utrecht neemt toe. Dat constateren hulpverleners. Ze zien nu duidelijk de gevolgen van de sluiting van de tippelzone aan de Europalaan. Officieel sluit deze in juni dit jaar definitief, maar door corona mogen sekswerkers er nu al niet meer werken.
Meer overlast illegale sekshuizen
RTV Utrechtverslaggever Iris Tasseron maakte een podcast over het sekswerk in Utrecht.

Veel schoolklassen naar huis gestuurd

Meer dan de helft (51 procent) van alle basisscholen in Nederland heeft afgelopen week één of meerdere klassen naar huis gestuurd vanwege coronabesmettingen. Gemiddeld ging het om twee klassen. De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) meldt dat op basis van een eigen peiling onder ruim 1400 schooldirecteuren.
De AVS schat dat bijna 220.000 basisschoolleerlingen thuis in quarantaine hebben gezeten, op een totaal van circa 1,6 miljoen leerlingen. Op 49 procent van de scholen waren alle klassen gewoon op school. Bij de vorige peiling van de AVS, van 11 maart, was dat nog 57 procent.
Als in een klas een kind of leerkracht besmet is met het coronavirus, moet de hele klas voor zeker vijf dagen uit voorzorg naar huis. Tenzij in kleine groepjes wordt gewerkt die niet bij elkaar in de buurt komen, maar op de meeste basisscholen gebeurt dat niet.
Wat de AVS betreft benadrukken de cijfers het standpunt van de organisatie dat onderwijspersoneel met voorrang moet worden gevaccineerd. Het kabinet wil daar tot nog toe niet aan.

De dagcijfers

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen maandagochtend en dinsdagochtend 5909 positieve coronatests geteld. Maandag waren het er - na een correctie - 6804. Ook in Utrecht nam het aantal geregistreerde besmettingen af.
In de provincie Utrecht werden de afgelopen 24 uur 380 nieuwe besmettingen ontdekt, 127 minder dan gisteren. Vanuit Eemnes werd zelfs geen enkele besmetting gemeld. Op maandagen en dinsdagen zijn er meestal minder positieve tests, omdat in de weekeindes minder mensen zich laten testen. In de loop van de week loopt het aantal meldingen van nieuwe gevallen op, met een piek op vrijdag en zaterdag.
Er zijn 36 sterfgevallen wegens corona geregistreerd, onder wie een inwoner van Utrecht en iemand uit Rhenen. Een dag eerder waren het er tien.
Het gemiddelde aantal nieuw geconstateerde gevallen per dag komt over de afgelopen zeven dagen uit op 7409. Dit gemiddelde stijgt elke dag. De afgelopen weken zijn ook steeds meer kinderen getest op het virus. Dat heeft te maken met de heropening van de scholen en met de aangescherpte regels: testen wordt sinds februari ook aanbevolen bij milde klachten.
Sinds het begin van de uitbraak, ruim een jaar geleden, zijn een kleine 1,3 miljoen Nederlanders positief getest. Van ruim 16.500 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Minister Grapperhaus in thuisisolatie

Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is in quarantaine omdat hij in de buurt is geweest van iemand met corona. De bewindsman werd daarover ingelicht tijdens een debat in de Eerste Kamer. Daarop verliet hij het debat, dat daarop is geschorst.
Het gaat om iemand met wie hij afgelopen vrijdag op werkbezoek was. Hij heeft toen naar eigen zeggen steeds ruime afstand gehouden. "Het betekent dat ik me morgen laat testen", zei Grapperhaus voordat hij de senaat verliet. Hij zit nu vrijwillig in thuisisolatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.