RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Geld en professionele hulp voor lokale energiecoöperaties

PROVINCIE UTRECHT - De provincie trekt samen met het ministerie van Economische Zaken 2 miljoen euro uit voor lokale energieco÷peraties. Van het geld kunnen die co÷peraties professionele hulp inhuren bij een nieuw projectbureau: Energie van Utrecht.

In energieco÷peraties werken particulieren samen bij het opwekken van energie. Op dit moment telt de provincie Utrecht 35 van dit soort co÷peraties, die vaak samen een aantal zonnepanelen beheren en soms zelfs een windmolen. Volgens de provincie is het niet alleen van belang voor de duurzame energie-opwekking, maar is het ook een mooie manier om mensen daarbij te betrekken.

Ingewikkeld
Maar het realiseren van zo'n project is geen sinecure, met ingewikkelde wet- en regelgeving, haalbaarheidsstudies en overleggen met omwonenden. Om co÷peraties, die vooral draaien op vrijwilligers, te ondersteunen is nu 2 miljoen beschikbaar, 1 miljoen daarvan is van de provincie Utrecht, het andere miljoen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Van het geld kunnen energieco÷peraties professionele hulp inhuren bij projectbureau Energie van Utrecht.

Gedeputeerde Huib van Essen: "Bij de realisatie van windenergie en zonne-energie projecten komt veel kijken. Lokale energieco÷peraties bestaan vaak uit enthousiaste buurtbewoners. Om op gelijkwaardige basis samen te kunnen werken met commerciŰle partijen, is hulp nodig. De financiŰle ondersteuning van het ontwikkelfonds maakt het mogelijk om 50% lokaal eigendom te realiseren. De financiŰle bijdrage biedt de lokale energieco÷peraties de kans om de belangrijkste kennis en expertise die nodig is bij de voorbereidingen in te huren. Voor ons als provincie is 50% eigenaarschap belangrijk. Nog belangrijker vinden we dat de opbrengsten ook weer terugvloeien naar de lokale omgeving en dat wordt hiermee mogelijke gemaakt."

Vanaf 1 april zullen de eerste co÷peraties in de provincie Utrecht aan de slag kunnen met hun projecten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -