Geld en professionele hulp voor lokale energiecoöperaties

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - De provincie trekt samen met het ministerie van Economische Zaken 2 miljoen euro uit voor lokale energiecoöperaties. Van het geld kunnen die coöperaties professionele hulp inhuren bij een nieuw projectbureau: Energie van Utrecht.
In energiecoöperaties werken particulieren samen bij het opwekken van energie. Op dit moment telt de provincie Utrecht 35 van dit soort coöperaties, die vaak samen een aantal zonnepanelen beheren en soms zelfs een windmolen. Volgens de provincie is het niet alleen van belang voor de duurzame energie-opwekking, maar is het ook een mooie manier om mensen daarbij te betrekken.

Ingewikkeld

Maar het realiseren van zo'n project is geen sinecure, met ingewikkelde wet- en regelgeving, haalbaarheidsstudies en overleggen met omwonenden. Om coöperaties, die vooral draaien op vrijwilligers, te ondersteunen is nu 2 miljoen beschikbaar, 1 miljoen daarvan is van de provincie Utrecht, het andere miljoen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Van het geld kunnen energiecoöperaties professionele hulp inhuren bij projectbureau Energie van Utrecht.
Gedeputeerde Huib van Essen: "Bij de realisatie van windenergie en zonne-energie projecten komt veel kijken. Lokale energiecoöperaties bestaan vaak uit enthousiaste buurtbewoners. Om op gelijkwaardige basis samen te kunnen werken met commerciële partijen, is hulp nodig. De financiële ondersteuning van het ontwikkelfonds maakt het mogelijk om 50% lokaal eigendom te realiseren. De financiële bijdrage biedt de lokale energiecoöperaties de kans om de belangrijkste kennis en expertise die nodig is bij de voorbereidingen in te huren. Voor ons als provincie is 50% eigenaarschap belangrijk. Nog belangrijker vinden we dat de opbrengsten ook weer terugvloeien naar de lokale omgeving en dat wordt hiermee mogelijke gemaakt."
Vanaf 1 april zullen de eerste coöperaties in de provincie Utrecht aan de slag kunnen met hun projecten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.