Knellend budget westelijke rondweg Amersfoort zet gemeenteraad onder druk

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
AMERSFOORT - De druk om meer geld uit te trekken voor de westelijke rondweg neemt toe. Dat bleek vanavond tijdens een raadsvergadering over het veelbesproken project.
De aanbesteding voor de westelijke rondweg werd een jaar geleden 'on hold' gezet omdat er geen aannemer te vinden is die het miljoenenproject voor 68,3 miljoen euro wil aanleggen. In het coalitieakkoord hebben D66, VVD, GroenLinks en de ChristenUnie afgesproken dat de weg er alleen komt als dit lukt binnen dit budget. Dat lijkt mede door gestegen bouwkosten onmogelijk en daarom is er de afgelopen periode onderzoek gedaan naar versoberde alternatieven.
Coalitiepartijen D66 en GroenLinks hoopten vanavond meer helderheid te krijgen over de haalbaarheid van die alternatieven. Er waren experts uitgenodigd om uit te leggen hoe het traject van de aanbesteding tot nu toe verlopen is. Dat nam veel tijd in beslag waardoor antwoorden op welke mogelijkheden de gemeente nu heeft vooralsnog onbesproken blijven.

Lobbytraject

Oppositiepartijen SP en Amersfoort2014 probeerden de coalitiepartijen daarom te ontlokken of ze bereid zijn extra geld uit te trekken of de stekker uit het project te trekken. Maar zowel D66 als GroenLinks hielden de kaarten stevig tegen de borst en verwezen naar de afspraak in het coalitieakkoord. De westelijke rondweg zal binnenkort opnieuw geagendeerd worden om de alternatieven en financiële haalbaarheid daarvan te bespreken.
De gemeente gaat ondertussen door met een lobbytraject voor extra geld uit Den Haag, terwijl mede-opdrachtgever ProRail een beroep probeert te doen op een Europees subsidiefonds. Het risico wordt wel steeds groter dat de aanbesteding in de huidige vorm niet slaagt. Dit kan leiden tot een nieuwe aanbesteding met een gewijzigde opdracht voor de aannemers.
Een mogelijkheid is bijvoorbeeld dat het project gefaseerd uitgevoerd wordt. Of dat het project bijvoorbeeld wordt beperkt tot alleen de ondertunneling van de spoorwegovergang op de Barchman Wuytierslaan. In al die gevallen zal een nieuw besluit van de gemeenteraad nodig zijn. Voor een aantal partijen staat inmiddels vast dat het geld beter uitgegeven kan worden aan andere belangrijke zaken in deze coronacrisis. Mede daarom trok de PvdA vanavond de steun voor de rondweg in.
Daarmee lijkt de westelijke rondweg nu al speelbal te worden van de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar.
De westelijke rondweg: hoe zat het ook alweer?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.