Utrecht zet in op meer perspectief voor gedetineerden

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
UTRECHT - De gemeente Utrecht treft maatregelen om te voorkomen dat vrijgelaten gedetineerden opnieuw in de fout gaan. Burgemeester Dijksma schrijft in een brief aan de raad dat landelijk gezien bijna de helft binnen twee jaar opnieuw veroordeeld wordt.
Om het perspectief van (ex-)gedetineerden te verbeteren is een verschuiving nodig van perspectief, stelt ze. "Niet vanaf dag 1 van de vrijlating een gedetineerde in beeld, maar vanaf dag 1 van de detentie al bezig met de blik op buiten."
Dijksma wijst op het belang van samenwerking tussen alle partijen en het gericht inzetten op de groep met het meeste risico om weer in de fout te gaan. Regie op de gezamenlijke opgave ontbreekt nu. "Alle hiervoor genoemde partijen werken hard, maar er is niet één organisatie met zicht op het geheel."
Hulpverlening buiten en tijdens detentie zijn veelal gescheiden trajecten en er is onvoldoende aandacht voor zogenoemde 'niet-willers' en 'niet-kunners'. De risico's op recidive zijn juist groot bij gedetineerden die niet zelf om hulp vragen, maar wel veel achterliggende problematiek hebben
Ook in Utrecht hebben veel (ex-)gedetineerden te maken met achterliggende problematiek op meerdere leefgebieden. Een deel van hen vraagt niet om hulp - omdat ze dat niet willen of niet kunnen, bijvoorbeeld door een licht verstandelijke beperking - terwijl hun problemen groot zijn.
In Utrecht keren jaarlijks ruim zevenhonderd ex-gedetineerden terug naar de stad. Tachtig tot honderd van hen komen dit jaar onder een vergrootglas te liggen in een plusprogramma. "Dit vraagt een lange adem, maar is hard nodig", aldus Dijksma.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.