Te druk in Utrechtse parken en dus keren de witte cirkels terug: 'Gebruik je gezond verstand'

© RTV Utrecht
UTRECHT - De witte cirkels keren terug in de Utrechtse parken. Bezoekers kunnen zo makkelijker afstand houden, is het idee. Voor Pasen moet de klus klaar zijn.
Met het zonnige weer is het erg druk in de parken. Gisteren werden veel bezoekers weggestuurd. De gemeente Utrecht doet een beroep op het gezond verstand. Als het ergens druk is, kijk dan een plantsoen of park verder, luidt de oproep.
Utrechts stappenplan bij het tegengaan van drukte:

1. Monitoren. Boa's houden toezicht. Tekstkarren wijzen mensen op de gedragsregels omtrent corona.

2. Het wordt druk. De kleur op de druktemonitor Utrecht wordt oranje. De tekst op de tekstkarren verandert: 'Let op, het wordt hier te druk. Ga naar een andere plek.'

3. Het is te druk. De kleur op de druktemonitor Utrecht springt op rood. De tekst op de tekstkarren verandert. 'Verlaat het park.' Boa's en de politie spreken mensen hier actief op aan.

4. Ontruiming op bevel van de burgemeester. Mensen worden gevorderd het park te verlaten. Indien nodig worden boetes uitgedeeld op basis van de coronawet. Van een ontruiming is in Utrecht geen sprake geweest gisteren, stelt de gemeente.

De gemeente wil niet vooraf bepalen hoeveel mensen er in een park mogen. "Het blijft zoeken naar een balans want de openbare ruimte is kostbaar en mensen hebben al zo weinig in deze tijd."

Net zoals vorig jaar komen de cirkels in het Julianapark, Griftpark, Wilhelminapark, Park Lepelenburg, Park Paardenveld (bij Roost aan de Singel) en het Máximapark. De cirkels hebben verschillende maten. Zo kun je met je partner of een vriend kiezen voor een kleine en voor bijvoorbeeld gezinnen zijn er grotere. Binnen de cirkels gelden dezelfde regels als daarbuiten; mensen die niet tot hetzelfde huishouden horen, moeten nog altijd 1,5 meter afstand houden.

Stickers en toiletten

Ook start de gemeente vrijdag met een proef met stickers op bankjes in het Griftpark, zodat bezoekers makkelijker afstand kunnen houden. Daarnaast komen er voor Pasen tijdelijk extra toiletvoorzieningen in een aantal parken. Het gaat om het Wilhelminapark, Park Lepelenburg, Julianapark, Park Paardenveld en het Máximapark.
Eerder deze maand plaatste de gemeente al een nieuw toiletgebouw in het Griftpark en binnenkort komt er een nieuw toiletgebouw in Park Lepelenburg. Met het actieplan 'Utrecht op het gemak' zet de gemeente zich in voor meer openbare toiletten op drukbezochte plekken in de stad.
Wethouder Diepeveen (Openbare Ruimte): "Zeker met de mooie dagen maken veel mensen gebruik van onze parken. Daarom helpen we bezoekers graag een handje om onder andere makkelijker 1,5 meter afstand te houden. We brengen voor Pasen opnieuw de witte cirkels in een aantal parken aan omdat bezoekers hier vorig jaar ook erg positief over waren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.