Bijzondere status voor graven KNIL-veteranen Stichtse Vecht

© Olaf Kraak, ANP
Stichtse Vecht - De graven van Molukse KNIL-veteranen in Stichtse Vecht krijgen een bijzondere status. Een motie hierover van Onno Tijdgat van Lokaal Liberaal werd gisteravond aangenomen door een grote raadsmeerderheid.
De bijzondere status betekent dat grafrechten niet hoeven te worden verlengd, graven niet geruimd worden en onderhoud op kosten van de gemeente is. Stichting Maluku4Maluku heeft de graven landelijk onder de aandacht gebracht. In onder andere Woerden, Huizen, Almelo en Tiel is een dergelijk verzoek al ingewilligd.
[Kader:]
In Stichtse Vecht kennen met name Maarssen en Breukelen van een oudsher een Molukse populatie. Van daaruit is de wens is geuit om het verzoek van Maluku4Maluku te steunen. Volgens Lokaal Liberaal is het verlenen van de bijzondere status aan de graven "een gebaar van respect aan de gemeenschap waarvan de geschiedenis sterk verweven is met de onze".
Op 21 maart was het zeventig jaar geleden is dat de eerste KNIL-militairen op dienstbevel in Nederland aankwamen. De burgemeesters van onder meer Woerden en Vijfheerenlanden deden anderhalve week geleden een oproep aan de Nederlandse regering om het leed te erkennen dat de Molukkers is aangedaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.