Nieuwe Tweede Kamer wordt geïnstalleerd: 59 nieuwelingen en 16 regiogenoten

PROVINCIE UTRECHT - De nieuwe Tweede Kamer is vandaag aan de slag gegaan. De 150 volksvertegenwoordigers van zeventien partijen zijn aan het begin van de middag beëdigd. Zestien van hen komen uit de provincie Utrecht.
Voor een aantal Utrechters is het werk in de Tweede Kamer nieuw. Eén van hen is Marieke Koekkoek uit Utrecht. Ze werd met voorkeursstemmen gekozen voor Volt, één van de partijen die helemaal nieuw is in de Tweede Kamer. Gisteren nam ze afscheid bij het advocatenkantoor waar ze werkte en vandaag is het begin van haar politieke carrière.
Marieke Koekkoek praat met Robert Jan Booij over haar installatie in de Tweede Kamer. Ze is één van de nieuwelingen met haar partij Volt.

Europa

"Het zal wel wennen worden", zei Koekkoek vanmorgen tegen verslaggever Robert Jan Booij in Utrecht is Wakker. "Het zal uitzoeken worden en leren van elkaar. In het debat heb je natuurlijk de mogelijkheid om vragen te stellen. We willen ons Europese verhaal op een goede manier neerzetten in het debat door middel van vragen, door middel van opmerkingen te maken. We willen meer Europa als middel om tot doelen te komen en oplossingen te bereiken. Voor Volt is het de eerste keer dat we in een nationaal parlement aanwezig zijn en het wordt even uitzoeken van hoe ga je dat op een goede manier vertolken." Volt deed eerder al mee bij de Europese verkiezingen.
Marieke Koekkoek wordt vandaag voor het eerst beëdigd als Tweede Kamerlid. Ook haar partij, Volt, is nieuw in de Kamer.
Marieke Koekkoek wordt vandaag voor het eerst beëdigd als Tweede Kamerlid. Ook haar partij, Volt, is nieuw in de Kamer. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Voor wie de Tweede Kamer bekend terrein is, is Jasper van Dijk. De SP'er is vanmiddag voor de vijfde keer beëdigd. Sinds 2006 zit de Utrechter in de Tweede Kamer, maar routine wordt het niet. "Dat wordt het nooit", zegt hij. "Ten eerste is het een grote eer om Tweede Kamerlid te zijn en ten tweede is elke dag anders."

Vuurdoop

Van Dijk refereert aan het eerste debat dat vandaag gevoerd wordt met Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma. De twee oud-verkenners moeten verantwoording afleggen aan de Kamer vanwege stukken die vorige week uitlekten. Daarin was onder meer te lezen 'positie Omtzigt; functie elders'. Vooral die zin, over CDA'er Pieter Omtzigt, zorgde voor veel ophef afgelopen dagen. Het debat van vanmiddag betekent meteen de vuurdoop voor de nieuwe Kamer. "Ik heb in mijn hele loopbaan nog niet meegemaakt dat er tijdens de installatie van de Kamerleden zo'n debat wordt gehouden", zegt Van Dijk. Dat de zeventien partijen die we nu hebben direct hun maidenspeech hebben en in het diepe worden geworpen. Dat wordt heel spannend."
Voor Jasper van Dijk is het de vijfde keer dat hij voor de SP in de Tweede Kamer komt
Voor Jasper van Dijk is het de vijfde keer dat hij voor de SP in de Tweede Kamer komt © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Zeventien partijen zitten er vanaf vandaag dus in de Tweede Kamer. Van Dijk vindt het allereerst mooi dat er in Nederland de ruimte is om een eigen politieke partij te beginnen. Maar hij heeft ook zorgen. "Niet alle zeventien partijen zullen even goed in staat zijn om de regering te controleren, simpelweg omdat ze kleiner zijn." Ervaring en ondersteuning vanuit de fractie zijn heel belangrijk, zegt Van Dijk, maar dat gaat makkelijker als je meer zetels hebt.
Daarnaast kost het volgens Van Dijk ook tijd voordat je als Kamerlid weet hoe het reilt en zeilt. "Het duurt echt een paar jaar voor je het ambacht van Kamerlid doorhebt. Voordat je de reglementen doorhebt, hoe vraag je een debat aan, hoe ondervraag je een minister op de beste manier, wat zijn Kamervragen. Al die instrumenten die een Kamerlid heeft moet je onder de knie krijgen en dat duurt gewoon een paar jaar."
SP'er Jasper van Dijk in gesprek met Robert Jan Booij in Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht.
Gisteren was de laatste dag van de Tweede Kamer zoals die er de afgelopen vier jaar uitzag. Toen werd van in totaal zeven regiogenoten afscheid genomen die niet meer terugkomen in de nieuwe Kamer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.