RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gedeputeerde werkt aan sportakkoord: 'Sport houdt niet op bij gemeentegrenzen'

PROVINCIE UTRECHT - Moet de provincie zich wel of niet bemoeien met sportbeleid? In het coalitieakkoord van het provinciebestuur in Utrecht staat van wel, maar de oppositie was in een van de eerste debatten niet bijster enthousiast omdat de eerste plannen van gedeputeerde Hanke Bruins Slot nog vaag zijn. "Is er nu wel een maatschappelijke urgentie voor deze taak?"

Al langere tijd wordt er door Bruins Slot gewerkt aan een sportakkoord. Dat is voor de provincie Utrecht onbekend terrein, omdat het een taak is van de gemeente. Het doel van het plan is daarom om gemeenten te ondersteunen op thema's waar de provincie wel iets over te zeggen heeft zoals duurzaamheid, klimaatadaptatie en grensoverschrijdende zaken.

De gedeputeerde wil hier vanaf 2022 jaarlijks 350.000 euro voor uittrekken. Ook moeten er meer ambtenaren voor worden vrijgemaakt voor het nieuwe sportbeleid van de provincie.

Deze ambtenaren kunnen bijvoorbeeld bezig met de financiering van zonnepanelen op kantinedaken, zodat de stroomrekening van de club omlaag kan. "Sport en bewegen houdt daarnaast niet op bij de gemeentegrenzen. Als het gaat om de buitenruimten of het afstemmen van voorzieningen zien wij een rol", zo lichtte Bruins Slot vandaag toe in een commissievergadering.

Het aanvullen van tekorten bij sportverenigingen die in zwaar weer zitten is geen doel van het plan, zo werd bevestigd op de vragen van Michel Eggermont de SP. "Het budget biedt ook weinig mogelijkheden om gaten te vullen als gemeenten op sport gaan bezuinigen", aldus de gedeputeerde.

Kritiek
Het eerste sportplan van de provincie kreeg kritiek te verwerken vanuit Provinciale Staten in de commissievergadering. Vooral oppositiepartijen vinden dit geen taak voor de provincie.

VVD'er Baerthe de Brey heeft sterke twijfels omdat de plannen van de gedeputeerde nog te vaag zijn. Het is volgens hem moeilijk om aan te geven wanneer de provincie haar doelen op sportbeleid heeft behaald. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie vielen de VVD daarin bij. De gedeputeerde belooft dat ze hiermee aan de slag gaat wanneer het sportakkoord wordt gemaakt.

Andere partijen gaven aan sowieso al geen brood te zien in de bemoeienis van de provincie. "De ambities die voorliggen getuigen de overbodigheid", aldus SGP'er Bertrick van den Dikkenberg. Hij vroeg zich af waarom er volledig nieuw beleid moet worden gemaakt terwijl er al kant-en-klaar beleid is voor duurzaamheid.

Ook de fractie van JA21 was kritisch. "Moeten we wel naar duurzaamheid kijken als sportclubs in financiŽle nood verkeren?", zo stelde commissielid Ramon Emmen.

Over twee weken wordt over het eerste sportplan van gedeputeerde Hanke Bruins Slot gestemd. Mocht een meerderheid in Provinciale Staten het eens zijn, dan gaat de gedeputeerde verder aan tafel met organisaties en clubs in de sportwereld om een provinciaal sportakkoord te maken.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -