RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Stadsgezicht van Amersfoort verlaat voor het eerst in 20 jaar museum voor schoonmaak

1/4
AMERSFOORT - Voor 350 jaar ziet hij er goed uit, maar toch kan hij wel een opknapbeurt gebruiken en daarom ondergaat het schilderij Gezicht op Amersfoort binnenkort een restauratie van een paar maanden. Volgende week verlaat het enorme schilderij, voor het eerst in twintig jaar, Museum Flehite in Amersfoort.

Het olieverfschilderij van twee meter hoog en vier meter breed laat Amersfoort zien op een halfbewolkte dag in de 17e eeuw. Te zien zijn onder meer de vrachtschepen op de rivier de Eem en gebouwen als de Sint-Joriskerk en de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Ook het dagelijkse leven van de inwoners van de drukke stad komt in het schilderij terug: zo is er tabaksteelt te zien en ligt in het gras textiel te bleken.

De tekst gaat door onder de foto.

 Gezicht op Amersfoort van Matthias Withoos Gezicht op Amersfoort van Matthias Withoos | Foto: Ruben de Heer

Withoos
Withoos was een inwoner van de stad die hij vereeuwigde. Hij was er een weesmeester en zat in de raad. Voor zijn werk ontving hij 600 gulden, toen ongeveer twee keer het jaarsalaris van een timmerman. In rampjaar 1672, een jaar na het maken van het schilderij, vluchtte hij met zijn gezin naar Hoorn waar hij overleed.

Vathorst
Het schilderij is inmiddels vergeeld en de laatste schoonmaak ervan was aan het begin van de vorige eeuw. Dat is ook te zien: de Onze Lieve Vrouwtoren ziet er flets uit, een paard staat er sleets bij en de verflaag is op sommige plekken beschadigd.

Tijd voor een restauratie dus. Het schilderij wordt in een atelier van Collectie Centrum Nederland in Vathorst schoongemaakt en onderzocht. Met rŲntgenfoto's en foto's kijken experts ook of er meer duidelijk wordt over hoe Withoos het werk op het doek heeft gekregen.

 Schade aan de Onze Lieve Vrouwetoren op het schilderij Schade aan de Onze Lieve Vrouwetoren op het schilderij | Foto: Ruben de Heer

Acht maanden
Het schilderij werd in 1671 door het stadsbestuur aangekocht en is sindsdien in het bezit van de stad. Sinds 2000 hangt het in Museum Flehite. Woensdag gaat het schilderij daar weer weg. De bedoeling is dat het over acht maanden weer terug is, maar eerder kan ook.

Directeur Onno Maurer: "Acht maanden is een schatting. Er staat korter voor, maar voor de zekerheid hebben we er een paar maandjes aan vastgeplakt. In december is er een overzichtstentoonstelling van de schilder. Daar moet het schilderij er natuurlijk helemaal spic en span bijhangen."

Luister hier naar het gesprek bij Utrecht komt Thuis.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -