Utrechtse raadsleden verdeeld over gedogen thuiswerken voor sekswerkers

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - Sekswerkers werken steeds vaker vanuit huis, maar dat is verboden en dat leidt dat tot gevaarlijke situaties zeggen hulpverleners. Door thuiswerken te gedogen kun je uitbuiting en chantage beter tegengaan zeggen nu een aantal politieke partijen.
Sophie Schers van GroenLinks: "Je doet nu als sekswerker iets wat niet mag en dan ben je chanteerbaar en kan er sneller misbruik van je gemaakt worden." VVD-raadslid Tess Meerding keurt het thuiswerken niet goed, maar begrijpt het wel. "Het is een herkenbaar probleem en ik snap het ook wel. Je wilt toch ook op een manier je geld verdienen als je niet in aanmerking komt voor steunmaatregelen."
Prostitutie is nu het enige contactberoep dat niet mag vanwege corona. Daardoor wordt het probleem steeds zichtbaarder. Veel vrouwen hebben geld nodig en gaan ondergronds en dat leidt volgens hulpverleners tot lastige situaties.
Partijen maken zich hier zorgen over. Schers van GroenLinks: "In Utrecht is een beperkt aantal privéclubs en ramen zijn er niet meer, dus ik vermoed dat thuiswerken toeneemt. Die situatie is zorgelijk en onwenselijk. Juist sekswerkers maken grotere kans op uitbuiting of misbruik." Het CDA vindt het een lastige discussie. Bert van Steeg: "Het is een legaal beroep, maar niet een normaal beroep. Als er overlast wordt veroorzaakt moet je daar tegen optreden."

Steun

Financiële steun vanwege de corona lockdown is er niet voor alle prostituees. Ze kunnen als ze geen zzp'er zijn en ook niet in loondienst zijn, een uitkering aanvragen. Maar dat is vaak onvoldoende om hun maandelijkse kosten te dekken. Raadslid Schers: "Sommige sekswerkers hebben net als iedereen een hypotheek of kinderen die studeren. Dat kun je van een uitkering niet betalen."
Meerding van de VVD vindt dat het steunpakket moet worden uitgebreid, maar dat is aan de landelijke politiek. "Zolang er geen toereikende steun is voor alle sekswerkers moet je nog niet streng handhaven op thuiswerkers. Zodra die steun wel geregeld is kun je ook streng handhaven."

Gedoogbeleid

Over het gedogen van thuiswerken zijn de partijen verdeeld. GroenLinks-raadslid Schers: "Het is al erg genoeg dat het gedoogd moet worden. Het is wel waardevol om daar naar te kijken, maar daarmee ben je er nog niet." Door het thuiswerken te gedogen denken sommige partijen dat je daarmee voorkomt dat sekswerkers worden misbruikt of gechanteerd.
Het CDA is tegen gedogen, zegt Van Steeg. "Je ziet dat prostitutiezone's criminaliteit in de hand werken. Stop nou ook met het realiseren van het nieuwe Zandpad. Thuiswerken moet je ook niet gedogen, want dat veroorzaakt overlast." Volgens het CDA ligt de oplossing in de hulpverlening. "Probeer de vrouwen te helpen aan alternatieven, zodat ze op een andere manier hun inkomen verdienen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.