Utrechtse speeltuin voelt zich in de kou gezet door gemeente

Speeltuin De Kameleon in het Utrechtse Pijlsweerd
Speeltuin De Kameleon in het Utrechtse Pijlsweerd © 'Marc van Rossum du Chattel'
UTRECHT - Speeltuin De Kameleon in Pijlsweerd luidt de noodklok. De speeltuin moet dringend gerenoveerd worden, kinderen branden hun voeten aan de tegels en lopen splinters op in de klimtoestellen. Maar de gemeente geeft niet thuis. Volgens hen is het geen speeltuin, maar een speelplaats. De bewoners van Pijlsweerd snappen er niets meer van.
De speeltuin gaat schuil achter veel gele hekken, maar eenmaal binnen het hek, valt direct op dat deze speeltuin gedateerd is. Hij heeft geen groen, geen gras en nauwelijks struiken, maar wel veel steen. De toestellen kunnen wel een likje verf gebruiken. Of beter nog, nieuwe toestellen, en dat wil het bestuur van de speeltuin. Maar al drie jaar lang worden ze aan het lijntje gehouden door de gemeente. "En dat zijn we zat," zegt Jitse Ydel. Hij legt uit waar het fout gaat. "Het is volgens de gemeente geen speeltuin, maar een speelplek. En daarom kunnen we op geen enkel potje aanspraak maken."

Splinters

PvdA-raadslid Hester Assen vindt het gek dat de speeltuin geen hulp krijgt vanuit de gemeente. Zij spreekt al maandenlang wethouder Klaas Verschuure (D66) aan op het feit dat hier wat moet gebeuren. "Ik wil dat eindelijk de plannen die er liggen uitgevoerd gaan worden." Ze maakt zich er boos over. "Deze mensen uit de wijk zetten zich al jaren in voor deze speeltuin. Ze slagen erin om de speeltuin veel open te houden en te zorgen dat er veel kinderen zijn. Maar ze zijn inmiddels gefrustreerd door het feit dat ze steeds van het kastje naar de muur worden gestuurd."
Bewoners uit de wijk zetten zich in voor de speeltuin
Bewoners uit de wijk zetten zich in voor de speeltuin © 'Marc van Rossum du Chattel'
Ondertussen klimt Bernadette Visser, een van de vele vrijwilligers, zelf nog maar even in een klimtoestel om te laten zien wat er fout gaat: "Het houtwerk is niet echt mooi meer, het is aan het verrotten, je trekt er zo stukken uit. Kinderen krijgen splinters." En ook de bodem van de speeltuin is niet goed. Die ligt vol met tegels, deels van rubber. "En daar branden de kinderen zich aan in de zomer, als die heet worden. Dan hebben ze echt blaren."
PvdA-raadslid Assen heeft vragen gesteld aan wethouder Verschuure. Donderdagmiddag reageert hij daarop.
© 'Marc van Rossum du Chattel'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.