RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Prikken in de bowlinghal, veel vraag naar zelftests en minder besmettingen in verzorgingshuizen


PROVINCIE UTRECHT - In De Ronde Venen zijn huisartsen begonnen met vaccinatieprikken, de eerste zelftests liggen bij de apotheker en de Utrechtse parken raken vol. In 'corona vandaag' praten we je bij over al het coronanieuws uit de regio.

Veel vraag naar zelftests bij apotheken
Vanaf vandaag zijn de eerste corona-zelftests te koop bij apotheken. De tests zijn bedoeld als preventief middel. Mensen kunnen de sneltest thuis afnemen en krijgen dan binnen een kwartier de uitslag. De tests zijn vooral bedoeld voor mensen die naar school of werk moeten of op bezoek willen bij iemand uit een risicogroep.

De zelftest voor corona is over enkele dagen in de meeste apotheken verkrijgbaar. Veel apotheken wachten nog op hun bestelling, blijkt uit een rondgang van het ANP langs grote apotheekketens. Naar de zelftests, die 8,95 euro kosten, is veel vraag, melden apotheken.

Demissionair minister Hugo de Jonge is blij met de testen. "Met zelftesten vergroten we de veiligheid in het contact tussen mensen. Mooi dat de eerste zelftesten nu beschikbaar zijn in de apotheken. We hopen dat nog meer producenten van sneltesten de weg naar de schappen weten te vinden," aldus De Jonge.

Utrechters kunnen naar de kroeg
Vijf Utrechtse kroegen doen binnenkort mee aan het corona-experiment Fieldlab Cafés. Het gaat om Hofman, de Beurs, Ubica, VinVin en 't Oude Pierement. Fieldlab Cafés in Utrecht wordt georganiseerd van woensdag 14 tot en met zaterdag 17 april. Reserveren kan vanaf 7 april via de website Fieldlab Cafés. Er kan een tijdsslot van 1,5 uur of 3 uur worden geboekt.

 Café Hofman doet mee met de tests. Café Hofman doet mee met de tests. | Foto: RTV Utrecht / Evie Westland

Bij de proef kijkt TNO of en hoe de gasten en het cafépersoneel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Gasten en medewerkers die mee willen doen aan het Fieldlab Cafés moeten vooraf aan een aantal basisvoorwaarden voldoen. Iedereen moet een negatief coronatestbewijs kunnen overleggen. De resultaten van het onderzoek worden vastgelegd in een rapport. De opgedane kennis wordt gebruikt om te bekijken of en hoe cafés weer veilig en verantwoord open kunnen.

Meer weten? Lees verder.

Hoogste aantal besmettingen op woensdag sinds december
In de provincie Utrecht zijn sinds gisteren 564 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het RIVM. Gisteren waren dat er nog 380. Op maandagen en dinsdagen zijn er meestal minder positieve tests, omdat in de weekeindes minder mensen zich laten testen. In de loop van de week loopt het aantal meldingen van nieuwe gevallen op, met een piek op vrijdag en zaterdag.In heel Nederland zijn 7684 nieuwe coronagevallen geregistreerd, zo hoog was het op woensdag niet sinds 30 december. Een week geleden waren er nog 7569 geregistreerde gevallen. Donderdag wordt vrijwel zeker de 200e dag op rij dat de signaalwaarde van meer dan zeven gevallen per 100.000 mensen wordt gehaald, dat komt neer op meer dan 1200 positieve tests per dag.

De afgelopen 24 uur zijn zeven Utrechters met corona in het ziekenhuis terecht gekomen. Ook zijn er twee overlijdensgevallen geregistreerd in de provincie. De sterftecijfers zijn niet actueel, in sommige gevallen wordt een overlijden pas later gemeld.

In verpleeghuizen raken steeds minder bewoners besmet. Daar zijn nu twintig mensen positief getest. Sinds begin maart schommelt het aantal gevallen rond dat niveau. Eind december en begin januari, rond de start van de vaccinatiecampagne, waren er dagen waarop bijna 500 verpleeghuisbewoners positief testten. Er zijn 205 verpleeghuizen die nu met besmettingen kampen, het laagste aantal sinds 4 oktober.

Prikken in de bowlinghal
In de Ronde Venen zijn huisartsen begonnen met vaccineren. Dat doen ze vanwege de verwachte drukte niet in de huisartsenpraktijken maar op verschillende locaties. Zo werd er al geprikt in De Willistee (Wilnis), De Boei (Vinkeveen) en Bowling Mijdrecht (Mijdrecht). De huisartsen gebruiken het vaccin van AstraZeneca.

 Een medewerker toont het AstraZeneca-vaccin in De Ronde Venen. Een medewerker toont het AstraZeneca-vaccin in De Ronde Venen. | Foto: PetersHotnews.nl

Cirkels in Utrechtse parken
Geen graancirkels van aliens, maar witte cirkels van boa's. In Utrechtse De witte cirkels keren terug in de Utrechtse parken. Bezoekers kunnen zo makkelijker afstand houden, is het idee. Voor Pasen moet de klus klaar zijn.

Ook vandaag was het druk in de parken.


Met het zonnige weer is het erg druk in de parken. Gisteren werden veel bezoekers weggestuurd. De gemeente Utrecht doet een beroep op het gezond verstand. Als het ergens druk is, kijk dan een plantsoen of park verder, luidt de oproep. Lees hier meer.

GGD wil geen hulp van ziekenhuizen, maar meer vaccins
Ziekenhuizen hoeven niet te helpen bij het vaccineren van het grote publiek tegen het coronavirus. Dat aanbod is "sympathiek, ik waardeer het zeer", maar het is niet nodig, zegt André Rouvoet, voorzitter van de overkoepelende organisatie van regionale gezondheidsdiensten, GGD GHOR Nederland.

Ziekenhuisbaas Ernst Kuipers bood maandag hulp aan. De ziekenhuizen kunnen 2 miljoen mensen per week vaccineren, zei Kuipers. Tegen het ANP reageert Rouvoet: "Ik weet niet wat we met dat aanbod moeten. Pas in juni krijgen we genoeg doses binnen om 1,5 miljoen mensen per week te vaccineren, en dat kunnen wij zonder problemen zelf wegprikken. Het zou goed zijn als ziekenhuizen hun energie steken in hun bedden."

De GGD'en, die de meeste prikken zetten, zijn volgens Rouvoet nu al in staat om een miljoen mensen per week te vaccineren. De mensen zijn er, de locaties zijn er, maar de vaccins niet. De GGD regio Utrecht moest afgelopen week een prikstraat in Veenendaal tijdelijk sluiten vanwege een gebrek aan vaccins. Om dezelfde reden waren er minder loketten open bij de XL-vaccinatielocatie in Utrecht en zijn de openingen van prikstraten in Woerden en Breukelen uitgesteld.

Meer weten? Lees verder.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -