Linda opnieuw in de wachtkamer door vaccinatiechaos: 'Ik hoop dat ik snel aan de beurt ben'

© ANP
UTRECHT - Nu bekend is dat het coronavaccin van AstraZeneca niet meer aan mensen onder de 60 jaar gegeven wordt, is een groep mensen opnieuw in de wachtkamer beland. Mensen onder de 60 die door de huisarts geprikt zouden worden, hebben geen idee meer wanneer ze aan de beurt zijn en welk vaccin ze krijgen.
Het getouwtrek rondom het AstraZeneca-vaccin duurt al weken. Na twee prikpauzes, een nieuwe evaluatie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) én een nieuw advies van de gezondheidsraad hakte demissionair minister De Jonge de knoop door: coronavaccin AstraZeneca gaat alleen nog naar de 60-plussers. Mensen onder de 60 jaar krijgen een ander vaccin.
Linda* (42) uit Utrecht is zo iemand. Ze zou ingeënt worden met AstraZeneca en wacht met smart op de prik. Ze heeft overgewicht en valt in de zogenaamde BMI 40-groep. "Het is dubbel", zegt Linda. "Aan de ene kant wil je graag een vaccin. Maar nu krijg je een vaccin waar minder mee aan de hand is. Daarover ben ik ook wel opgelucht."
Ze had gehoopt de eerste inenting in maart te krijgen. "Als ik corona krijg is het wellicht einde verhaal. Ik heb ook een longprobleem, bloeddrukmedicatie, een trage schildklier en ik slik antipsychotica. In totaal gebruik ik acht medicijnen. Je hebt dan snel een stofwisselingsprobleem te pakken." Door haar schildklieraandoening, heeft Linda last van veel overgewicht. "Ik heb geprobeerd te stoppen met die medicijnen, maar dat gaat niet."
Dat ze nog niet is gevaccineerd knaagt aan haar. "Het betekent dat ik extra kans op het virus heb als ik de deur uit moet voor boodschappen of een medische afspraak." Twee keer heeft ze inmiddels contact gehad met haar huisarts. "De eerste keer om mijn gewicht door te geven. Toen zeiden ze dat ik in hun systeem sta. De tweede keer heb ik geïnformeerd naar de status. Ze zeiden dat ik het af moest wachten."
Inmiddels gloort er hoop aan het eind van de horizon. De huisarts heeft haar laten weten dat een grote groep met een BMI boven de 40 al gevaccineerd is, Linda komt bij de eerst volgende groep aan de buurt. Maar wanneer dat precies is? Niemand die het weet.
*Linda is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.