Sekswerkers willen thuiswerken, politie blij met slecht weer en stijging coronagevallen

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Een Bunschotens spektakel gaat niet door, sekswerkers willen ook thuiswerken en de besmettingscijfers lopen op. In Corona Vandaag praten we je bij over het corona-nieuws van de dag. Hier lees je het nieuws van gisteren.

Raad Utrecht verdeeld over sekswerkers

Sekswerkers werken steeds vaker vanuit huis, maar dat is verboden en het leidt volgens hulpverleners tot gevaarlijke situaties. Door thuiswerken te gedogen kun je uitbuiting en chantage beter tegengaan, zeggen een aantal politieke partijen.
Prostitutie is nu het enige contactberoep dat niet mag vanwege corona. Veel vrouwen hebben geld nodig en gaan ondergronds en dat leidt volgens hulpverleners tot lastige situaties.

Bunschotens theater gaat niet door

Het Bunschotense openluchttheater Vissers in Verzet dat op 17 april gepland stond, gaat toch niet door. In plaats daarvan wordt het verhaal over de Spakenburgse vissers in de Tweede Wereldoorlog op 5 mei in de vorm van een documentaire op RTV Utrecht uitgezonden. "Het is te onzeker in coronatijd", zegt initiatiefnemer Henk Koelewijn.
Initiatiefnemer Henk Koelewijn.
Het originele idee was om op 19 september een groot openluchttheater 'à la de Passion' in de haven van Spakenburg te organiseren, maar dat werd door de coronacrisis vorige zomer naar 17 april verzet. Nu blijkt dat op die datum nog steeds geen evenementen mogelijk zijn, wordt het verhaal in de vorm van een documentaire verteld.
Lees hier meer.

Nog steeds stijging coronagevallen

Tussen woensdag- en donderdagochtend zijn 7882 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het RIVM. Dat ligt boven het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (7439). Het aantal nieuwe gevallen loopt op, maar de laatste dagen minder snel dan voorheen.
Het is de 200e achtereenvolgende dag dat het aantal nieuwe besmettingen in Nederland boven de signaalwaarde uitkomt. Bij die grens gaan alarmbellen af en zijn maatregelen nodig. De grens staat op 7 gevallen per 100.000 inwoners. De laatste keer dat Nederland onder die limiet bleef, was op 13 september.
Het totaal aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is wel licht afgenomen. In totaal worden nu 2327 mensen behandeld in het ziekenhuis, zeven minder dan gisteren. Van die patiënten liggen er 688 op de IC, zeven meer dan gisteren.
In de provincie Utrecht daalde het aantal positieve coronatesten wel iets. Gisteren kwam er nog 564 geregistreerde besmettingen bij, vandaag zijn dat er 502. Zes Utrechters zijn met corona opgenomen in het ziekenhuis (gisteren zeven). Van drie regiogenoten is bekend geworden dat ze zijn overleden aan het coronavirus. De sterftecijfers zijn niet actueel, in sommige gevallen wordt een overlijden pas later gemeld.

"Blij dat het rotweer wordt met Pasen"

"Een Rotterdamse politieman zei tegen me: ik ben voor het eerst blij dat het met Pasen rotweer wordt." Dat zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond in Baarn over de recente drukte in veel parken, waar de politie mensen moest wegsturen.
Park Lepelenburg in Utrecht gisteren.
Park Lepelenburg in Utrecht gisteren. © Menno Bausch
"Er zijn in de steden veel jongeren en weinig groen. We treden op bij het meest asociale gedrag, op plekken waar het superdruk is en waar drank en drugs in het spel zijn. Vaak is waarschuwen en wegsturen genoeg", aldus Struijs. "Maar het werkaanbod is hoog en we kunnen niet alles. Het is voor ons een uitputtingsslag. We moeten prioriteiten stellen en de schaarste verdelen. Dat leidt wel tot reacties van gefrustreerde burgers. Gelukkig gaat het ook op veel plekken goed."
Een woordvoerder van de nationale politie zegt geen signalen te hebben gekregen dat het handhaven in de parken de politie te veel wordt. "Het verschilt natuurlijk per locatie. Maar ik hoor geen geluiden dat het niet meer te doen is", zegt zij.

Ollongren vertelde chauffeur pas tijdens rit over besmetting

Voormalig verkenner Kajsa Ollongren vertelde de chauffeur van haar dienstauto vorige week pas tijdens de rit dat ze besmet was met het coronavirus. Kort daarvoor verliet ze het Binnenhof, nadat ze had gehoord dat ze positief getest was. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van het ministerie van Sociale Zaken.
De chauffeur heeft zich laten testen. Het is niet bekend of hij ook besmet is geraakt. Er zijn maatregelen nageleefd om besmetting te voorkomen. In de auto was geen spatscherm, blijkt uit de antwoorden. Daarom droegen Ollongren en haar chauffeur mondkapjes. Volgens het ministerie was er in dit geval niets anders mogelijk dan dat Ollongren met de dienstauto wegreed.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) is niet besmet met het coronavirus. De test die hij gisteren liet doen, is negatief, laat hij op Twitter weten. De CDA-bewindsman verliet dinsdagmorgen in allerijl een debat in de Eerste Kamer nadat hij bericht had gekregen dat hij vrijdag in de buurt was geweest van iemand die besmet was met het coronavirus. Hij liet zich testen, en ging in quarantaine.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.