De oldtimer is populair: 'Waar geef je anders je geld aan uit?'

VIJFHEERENLANDEN - Van Lelijke Eendjes tot oude Mustangs: in coronatijd gaan ze als warme broodjes over de toonbank. Doordat veel vakanties en uitjes niet doorgingen, zochten ook regiogenoten een nieuwe hobby. "Ik zag die leukerd van een Renault staan, en dacht: waarom ook niet? Waar kan ik mijn geld nu anders in investeren?"
Daar staan ze dan, een mintgroene Renault 4 en een lila 'Lelijk Eendje'. Sinds een tijdje zijn ze in handen van Nadia Segeren (28) en haar moeder Caroline Goedegebuur (57). De Nieuwegeinse dames zijn zeker niet de enige landgenoten die in coronatijd overstag gingen voor zo'n 'oudje': volgens brancheorganisatie BOVAG nam de verkoop van klassieke auto's afgelopen jaar zelfs met 12 procent toe.
Hoe dat komt? Nadia heeft wel een idee. "Ja, geen geld uitgegeven aan vakanties, etentjes of andere uitjes. Want dat kon tenslotte bijna niet de afgelopen tijd. Dan ga je toch nadenken wat er nog wél kan. En voor ons was dat best simpel: we zijn allebei helemaal fan van oldtimers, dus besloten we er voor te gaan."
De oldtimer is populair: 'Waar geef je anders je geld aan uit?'
Moeder Caroline draait aan de sleutel in het contact van haar auto. "Let op, komt 'ie. Goed luisteren", lacht ze. Een langzaam opkomend gepruttel komt uit het Eendje. "Dát is toch fantastisch? We zijn misschien wat bevooroordeeld, maar dit is nog het echte autogevoel. En dat je er nog zo lekker aan kunt sleutelen."
Ze snappen in ieder geval wel waarom de verkoop van oldtimers in de lift zit. "De klassieke auto's worden nu ook onder meer verschillende groepen populair", denkt Nadia. "Kijk bijvoorbeeld naar ons. Waarschijnlijk hebben veel mensen het vooroordeel dat vooral gepensioneerde mannen zo'n auto op de kop tikken. Maar tegenwoordig leeft het onder allerlei leeftijden."

'Leuke investering'

De populariteit kun je vergelijken met de kluswoede die de coronalockdowns in Nederland veroorzaakten, zegt Tom Huyskens van brancheorganisatie BOVAG. "En hetzelfde geldt voor de verkoop van bootjes en caravans. We konden collectief niets anders doen, dus gaven mensen hun geld aan dit soort zaken uit."
Tegelijkertijd ziet Huyskens de prijzen van classics langzaam stijgen. "Eigenlijk is het vrij simpel: die auto's worden niet meer gemaakt, dus worden ze steeds meer waard. En dat zien kopers ook in. Die denken: het is zowel een leuke investering, als een slimme. Ik ken mensen die zoveel winst hadden gepakt op de verkoop van hun oldtimer, dat ze hun pensioen veilig hadden gesteld."

FaceTimen met klanten

De verkopers van het Meerkerkse Starchiefs merken hetzelfde. Tegen hun verwachtingen in draaiden ze een heel goed jaar. "We hadden eerlijk gezegd verwacht dat mensen het door corona misschien niet aandurfden", zegt Dirk den Hertog. "Zo'n oude auto wil je toch voelen, er een ritje in maken, doorhebben dat hij bij je past. Maar zelfs toen we niemand mochten ontvangen, kregen we aanvragen binnen. Dan FaceTimen we met klanten om een toer van de auto te geven."
Zijn partner Vivi Schotsman wijst door hun hal, waar zo'n 30 klassieke auto's tussen en achter jaren vijftig-benzinepompen en New York-printjes staan. Welke auto's nu goed lopen, valt geen peil op te trekken, stelt ze. "Van die collector's items verwacht je enigszins dat ze in de smaak vallen, al zijn nu ook de Lelijke Eendjes in trek. En daar zijn er écht heel veel van gemaakt. Mensen lijken de oldtimer het afgelopen jaar nóg meer te hebben ontdekt. Maar dat vinden wij natuurlijk al heel lang."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.