Woerdens inloophuis voor mensen met kanker kampt met financiële problemen: 'Spaarpot raakt leeg'

© RTV Utrecht / Hester Ramaker
WOERDEN - De een heeft zelf kanker, de ander is 'een kind van' en een derde rouwt om de dood van een geliefde. In het Inloophuis 'Leven met kanker' in Woerden kom je ze allemaal tegen. Daar, in dat huis, wordt al vijftien jaar gepraat, geschilderd, geknutseld, gehuild en gelachen. Voor de een is een bezoek bijna therapie, voor de ander een manier om even te ontspannen en niet te denken aan 'die rotziekte'. Zo'n tweehonderd mensen maken gebruik van het Inloophuis, maar het voortbestaan wordt bedreigd door het coronavirus.
Tot dit jaar lukte het altijd nog om gezond te draaien, maar dat is nu wel anders. De spaarpot loopt langzaam leeg. Het Inloophuis is een stichting en draait normaliter op giften en donaties die binnenkomen door collectes, weldoeners, de gemeente en de Woerdense gemeenschap.
Donaties vanuit die laatste groep komen voornamelijk binnen door opbrengsten uit activiteiten die worden georganiseerd, zoals het tweejaarlijkse evenement 'De 24 uur van Woerden', een wandeltocht. Het Inloophuis ontving na de laatste editie, in 2018, een kleine zeventigduizend euro. Daar kan de stichting twee jaar lang veertig procent van hun begroting mee dekken.

'Budget staat onder druk'

Vorig jaar zou de vijfde editie van de wandeltocht plaatsvinden maar Covid-19 gooide roet in het eten. Het werd verzet naar dit jaar, 2021, maar ook nu gaat de wandeltocht niet door, met alle gevolgen van dien. "Het budget staat onder druk", vertelt bestuurder van het Inloophuis, John van der Meer. Hij zit samen met coördinator Marjan Duurkoop in de tuin. "We hebben wel steun gekregen maar uiteindelijk eindig je met een negatief resultaat." De uitgaven vallen weliswaar iets lager uit, zegt Van der Meer, maar de huur gaat door. En ook een aantal personeelsleden moet betaald worden.
Om de boel draaiende te houden is het noodzakelijk dat er weer activiteiten georganiseerd kunnen worden waarmee geld wordt ingezameld. Dan kan het Inloophuis zich blijven inzetten voor die tweehonderd mensen die er zoveel baat bij hebben. Soms zijn ze alleen op zoek naar een goed gesprek, legt Duurkoop uit. "Bijvoorbeeld over een ziekenhuisbezoek waar ze tegenop zien. Of tips voor een bepaald onderzoek. Sommige vrouwen hebben vragen over een borstreconstructie: hoe dat gaat en of ze het moeten doen. Veel mensen kunnen niet meer werken en pakken via ons een stukje dagritme op."
Ook kinderen komen naar het inloophuis voor een ontspannen middag. Ouders hebben dan even een aantal uren adempauze. De basisschoolkinderen rennen en vliegen door het huis maar er wordt ook gepraat over zieke ouders. "Heb jij ook een papa die heel ziek is? Ben jij ook bang dat je vader doodgaat?", dat zijn de vragen die Duurkoop hoort. "Ze hebben het er even over en spelen weer verder. Het is ook goed dat die vragen er hier even uitkomen."

'Inloophuis moet blijven'

Voor Duurkoop en Van der Meer is het duidelijk: het Inloophuis in Woerden moet blijven bestaan. In plaats van de '24 uur van Woerden' komt er nu een wandelweek. Die organisatie zet vierentwintig routes in en rond Woerden uit die inwoners op hun eigen tijd kunnen lopen. Langs de routes staan borden met uitleg over hoe er gedoneerd kan worden, bijvoorbeeld middels een QR-code.
Tot het bedrag van 68.000 euro zal het dit keer waarschijnlijk niet komen. Toch hopen Duurkoop en Van der Meer dat de wandeltocht slaagt en wat oplevert. Want wat als dat niet zo is? "Dan moeten we ons beraden wat te doen", zegt Van der Meer. Stoppen bestaat tot de opties maar de twee geven zich niet snel gewonnen. Als deze actie niet slaagt, verzinnen ze weer wat anders. "We zullen wel moeten", zegt Duurkoop.
Want dat het Inloophuis niet meer zou bestaan, gaat er niet in. Het moet blijven, minstens nog eens vijftien jaar. "Of tot kanker wordt uitgeroeid", aldus Van der Meer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.