Gemeente Utrecht heeft geen geld om speeltuin De Kameleon in Pijlsweerd op te knappen

© 'Marc van Rossum du Chattel'
UTRECHT - De Utrechtse wethouder Klaas Verschuure heeft geen goed nieuws voor het bestuur van speeltuin De Kameleon in Pijlsweerd. Die luidde eerder deze week de noodklok, hun speeltuin is verouderd en versleten. Verschuure zei tijdens het wekelijkse vragenuur in de gemeenteraad dat hij geen capaciteit en budget heeft om de speeltuin op te knappen.
De Kameleon mag zich formeel geen speeltuin noemen, het is een speelplaats. Dat is één van de problemen waarmee de speelplek kampt. Want niemand bij de gemeente voelt zich echt verantwoordelijk. En dat erkent ook wethouder Verschuure. "Het probleem is een beetje dat het op zoveel bordjes ligt. Maar als wijkwethouder heb ik me hiervoor verantwoordelijk gemaakt."
Op de speeltuin werken veel enthousiaste vrijwilligers uit de buurt. Maar volgens de PvdA, CDA en VVD raken die zo langzamerhand gefrustreerd door de tegenwerking van de gemeente. Het enthousiasme verdwijnt en de vrijwilligers haken af, zo betoogt Hester Assen (PvdA).
Een eerdere poging van de partijen om iets te gaan doen aan de speelplek, zorgde voor een toezegging van Verschuure. Maar Hester Assen stelt vast dat die belofte niets waard blijkt: "PvdA, VVD en CDA en vooral bewoners waren blij met de toezegging van de wethouder tot een gezamenlijke ontwikkeling van een plan van aanpak voor de speelplaats en omliggend gebied in het eerste kwartaal van 2021. Het is april en dit plan is er nog niet."
Verschuure had daar geen positieve reactie op, hij noemt zijn personele ruimte 'kritisch', hij heeft geen mensen om een plan voor de speelplek te maken. Inmiddels heeft Verschuure wel een projectleider aangesteld, maar die heeft geen budget voor een grootschalige aanpak van het plein, volgens de wethouder.
Verschuure beloofde om in de aankomende voorjaarsnota aandacht aan De Kameleon te besteden. In die nota staan de plannen en wensen van de gemeente voor het komend jaar. Maar vervolgens zegt de wethouder dat de beslissing over het budget niet bij hem ligt, maar dat de gemeenteraad daar over gaat. Waarmee hij aangeeft dat het allerminst zeker is dat de speelplaats komend jaar een grote opknapbeurt krijgt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.