Vingerafdrukexperts politie bezorgen ouders overleden Lars (3) bijzonder aandenken

© Politie Oudewater
OUDEWATER - Een bijzondere klus voor de forensische opsporing van de politie. Zij haalden vingerafdrukken en DNA van de overleden Lars (3) van zijn slaapkamerraam in Oudewater.
In juni 2018 werd Oudewater geschokt door het overlijden van de drie-jarige Lars. "Hij is in een onbewaakt ogenblik met zijn fiets met zijwieltjes in de sloot voor het huis gereden", blikt wijkagent Michel terug. De reddingsactie die op gang kwam, mocht niet meer baten. "Dat heeft Oudewater wel wat gedaan, iedereen leefde mee."
Michel en zijn collega wijkagent Roelof hielden nauw contact met de familie. "Je probeert te kijken wat je voor ze kunt betekenen", zegt Michel. "Dat stukje nazorg komt ook een keer ten einde, maar mensen weten je wel te vinden. Ook nu dus."

Verhuizing

Want op het raam van de slaapkamer van Lars zitten nog afdrukken en vegen die hij heeft achtergelaten. Het gezin staat op het punt van verhuizen waardoor die tastbare herinnering dreigt te verdwijnen. Met hulp van wijkagent Roelof benaderde de vader van Lars de forensische opsporing van de politie, gespecialiseerd in het afnemen van vingerafdrukken en DNA-technieken.
"De vader hadden het idee: 'Daar zit iets'", zegt agent Michel. "De forensische dienst komt normaal alleen bij inbraken en dergelijke, maar nu wilden ze wel een uitzondering maken natuurlijk." Met een staaltje millimeterwerk zijn twee vingerafdrukken boven water gekomen. "Ze vonden ook DNA van het neusje van het jongetje op het raam. Dat hebben we ook geseald in een buisje kunnen geven."
Dat de de politie nog iets heeft kunnen betekenen voor de vader van Lars is fijn, zegt wijkagent Michel. "Het is altijd de vraag of je vingerafdrukken kunt veiligstellen." Mogelijk laat de vader van Lars een tatoeage zetten met de vingerafdrukken. "Maar nu gaat het er puur om: ik heb die vingerafdrukken, want als er straks iemand anders in dat huis zit, maken ze het schoon en dan is het weg."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.