Instellingen

Studenten lenen boeken in paleis

UTRECHT - Studenten van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht lenen hun studieboeken vanaf maandag in het voormalige paleis van Lodewijk Napoleon, broer van Napoleon Bonaparte en van 1806 tot en met 1810 koning van Holland.
Renovatie
Het oude paleis uit 1807 aan de Wittevrouwenstraat is de afgelopen twee jaar gerenoveerd en heringericht als Universiteitsbibliotheek Binnenstad. Medewerkers verhuisden deze zomer ongeveer 320.000 boeken van het oude, naastgelegen pand naar het nieuwe onderkomen. In de oude balzaal zijn de hoge ramen hersteld. Bouwvakkers leggen de laatste hand aan de servicebalie.
Tot aan het hoge plafond met opnieuw aangebrachte dakspanten staan de boeken te wachten op het nieuwe collegejaar. Erachter heeft de collectie theaterwetenschap bijna helemaal beslag gelegd op de oude kapel. Ooit een remonstrantse schuilkerk, later de hofkapel van Lodewijk Napoleon en nu studietafels en boekenrekken.
8,5 kilometer boeken
Het pand werd decennialang als opslag gebruikt door de Letterenbibliotheek, die vanaf nu door het leven gaat als Universiteitsbibliotheek Binnenstad. In totaal is er 8,5 kilometer aan boeken verhuisd. Verhuizers en
bibliotheekmedewerkers schoven de boeken per meter in grote bakken om ze er enkele meters verderop weer uit te halen. De Bijzondere Collectie met waardevolle boeken is al eerder verhuisd naar de andere universiteitsbibliotheek, in De Uithof aan de rand van Utrecht.
De oude bibliotheek wordt de komende twee jaar helemaal gestript en gerenoveerd om plaats te maken voor de Juridische Bibliotheek. De twee panden worden met elkaar verbonden via het oude paleis. De vierhonderd studenten die per dag gebruik maken van de Universiteitsbibliotheek Binnenstad, kunnen er vanaf maandag
terecht.
Op 8 september is de officiële opening.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.