RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Broer en zus met ruim halve kilo bolletjes coke in lichaam opgepakt in Abcoude

ABCOUDE - In een tijd waarin drugsbaronnen enorme partijen cocaïne per container het land binnensmokkelen, kun je je niet meer voorstellen dat er nog steeds mensen zijn die hun leven en vrijheid op spel zetten door bolletjes coke te slikken.

Een broer en zus uit Suriname en het buurland Frans-Guyana werden in december bij een politiecontrole in Abcoude aangehouden. De 19-jarige W. had volgens de politie 62 bolletjes cocaïne ingeslikt, zijn 21-jarige zusje M. 21 bolletjes. In totaal hadden ze volgens het Openbaar Ministerie ruim een pond van het verdovende middel het land binnengesmokkeld. Vandaag stonden ze in Utrecht voor de rechter.


Volgens de officier van justitie hebben de twee een enorm risico genomen. Als een bolletje in je lichaam kapot gaat kan dat al snel de dood tot gevolg hebben. In de Utrechtse rechtbank bekenden ze direct schuld, en werd duidelijk dat ze gedreven waren door bittere armoede.

Armoede
M. heeft als tienermoeder drie kinderen, waaronder een baby van een paar maanden. Zij is in Frankrijk ook al eens veroordeeld voor bolletjesslikken. Daarvoor kreeg zij een boete van 6.000 euro, die zij in maandelijkse termijnen van 50 euro moet aflossen. Daarnaast heeft ze ook nog schulden bij de mensen voor wie zij destijds coke smokkelde. Voor diezelfde mensen zou ze het nu opnieuw hebben gedaan. In ruil hadden ze haar de helft van de opbrengst beloofd, vertelde zij de rechters huilend.

M. heeft geen baan en leeft van wat haar moeder haar toestopt. Moeder woont en werkt in Suriname, maar zit volgens haar zoon W. ook zwaar in de schulden. Ze leent tegen woekerrentes en kan dat niet terugbetalen. Er is vaak geen brood op de plank, ze hebben geen koelkast en de kinderen moeten het met één paar versleten schoenen doen. W. kon geen werk vinden. Hij zou zijn gedwongen om drugs te smokkelen, zei hij vanmiddag.


Van Parijs naar Abcoude
W. beschreef hoe ze de bolletjes in Suriname hadden ingeslikt en daarna in Frans-Guyana het vliegtuig naar Parijs hadden genomen. Hoeveel bolletjes hij precies had geslikt, wist hij niet. Op weg naar het vliegveld had hij nog overgeven. Er vloog iemand mee om de twee in de gaten te houden. De jonge vrouw bekende dat zij ook nog bolletjes in andere lichaamsholtes had verstopt. Die kon zij niet langer kon binnenhouden en had ze bij aankomst in de Franse hoofdstad afgeven.

In Parijs werden ze met de auto opgepikt door iemand die een verre oom zou zijn. Met hem reden ze eerst naar Rotterdam. De Fiat Doblo waarin ze zaten stond echter gesignaleerd in de politiesystemen, omdat de auto volgens het OM opvallend vaak heen en weer reed tussen Frankrijk en Nederland. In Rotterdam kregen de jonge bolletjesslikkers te horen dat de drugs in Amsterdam afgeleverd moesten worden.

Toen agenten de auto bij Abcoude aan de kant zetten, mochten ze van de bestuurder in het voertuig rondkijken. Ze troffen vervolgens bij M. een zak met cocaïnebolletjes aan, die inmiddels naar buiten waren gekomen. De rest van de 21 bolletjes die zij had ingeslikt, en de tientallen bolletjes van haar broer, kwamen er later uit op het politiebureau en in het ziekenhuis.


Strafbaar
De officier van justitie waardeerde dat de twee hebben bekend maar concludeerde ook dat in deze zaak veel onduidelijk blijft, omdat ze geen namen van andere betrokkenen noemen. Tegen broer W. eist het OM zeven maanden gevangenisstraf. Tegen zus M. acht maanden, omdat zij al eerder voor hetzelfde vergrijp is veroordeeld. De bestuurder van de Fiat zou na de aanhouding zijn heengezonden wegens gebrek aan bewijs.

De verdediging vroeg de rechters om het te laten bij een celstraf ter lengte van het voorarrest, met eventueel een voorwaardelijk deel als stok achter de deur. De twee zitten sinds hun aanhouding op 20 december al bijna 4 maanden vast. De advocaat van M. betoogde nog dat dit totaal niet lijkt op een zaak als het grote onderzoek Marengo. "Het straffen van dit soort drugskoeriers helpt niet bij de war on drugs", betoogde hij.

De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een vonnis te komen. Uitspraak op donderdag 15 april.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -