RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Chauffeurs in de winkeldistributie voeren actie voor meer loon: 'Je krijgt een chocoladereep en puzzel, dat is het'

1/3
NIEUWEGEIN - Vanuit verschillende distributiecentra in Nederland zijn tientallen vrachtwagenchauffeurs en supermarktmedewerkers naar de Laagravense Plas in Nieuwegein gereden om actie te voeren voor een betere cao. De demonstratie is een gezamenlijk initiatief van supermarktleden van FNV en FNV Transport en Logistiek.

De vakbond wil een loonsverhoging van 3,5 procent voor beroepschauffeurs en de mogelijkheid dat zij eerder stoppen met werken. Ook wil FNV dat elk voertuig vanaf 1 juli wordt uitgerust met een standkachel en -airco en dat er afspraken worden gemaakt over het werken met rolcontainers. Voor het winkelpersoneel ligt er een eis van 5 procent en behoud van zondagtoeslagen.

Willem Dijkhuizen van FNV Transport & Logistiek: "We hebben in het pensioenakkoord afgesproken dat er eerder gestopt kan worden met zware beroepen en daarnaast willen we het hebben over arbeidsomstandigheden, waarbij het werken met rolcontainers een onderdeel is. Er is namelijk weinig afgesproken over als je vracht gaat duwen en trekken."

 Winkelpersoon wil er 5 procent bij. Winkelpersoon wil er 5 procent bij. | Foto: RTV Utrecht / Michiel van Ooijen

'We rijden gemiddeld 14-15 uur per dag'
In Nieuwegein verzamelden zich vanochtend tientallen mensen. De actievoerders zijn met de auto gekomen en moeten zo veel mogelijk bij hun auto blijven vanwege de geldende coronamaatregelen.

"De cao loopt al jaren niet mee met de inflatie", zegt chauffeur Karel de Vors. "De werkgevers en Transport en Logistiek Nederland (TLN) komen met smoesjes waarom ze de salarissen niet kunnen verhogen. Ze zeggen dat het slecht gaat in de transport, maar dat geldt niet voor de winkeldistributie. Wij hebben het juist extra druk en rijden gemiddeld 14-15 uur per dag."

"De belangrijkste reden dat ik hier ben is dat we al jaren stilstaan voor wat betreft de beloning", aldus chauffeur Guido Meyer. "We hebben ons een slag in de rondte gewerkt en krijgen 0.0 beloning. Je kan een chocoladereep en een puzzel krijgen, dat is het. We worden al jaren ondergewaardeerd en nu is iedereen het zat."

Landelijke actiedag
De vakbonden hebben maandag 12 april uitgeroepen tot een landelijke actiedag en hebben de burgemeester van Utrecht om toestemming gevraagd voor een grote manifestatie in Utrecht. Hoeveel stakers daarbij kunnen zijn hangt af van de vergunning die de gemeente afgeeft.

Willem Dijkhuizen (FNV) over de actie


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -