Toename aantal meldingen van illegale prostitutie in Utrecht

© ANP
UTRECHT - Het aantal meldingen van illegale prostitutie in de gemeente Utrecht is vorig jaar weer gestegen, naar 86. Dat zijn er 20 meer dan in 2019. Dat blijkt uit het handhavingsrapport 2020.
Eerder constateerden hulpverleners van Belle Hulpverlening ook al dat het aantal illegale sekshuizen in de stad toeneemt en dat het aantal meldingen van overlast daardoor is gestegen. Dat wordt nu bevestigd door de cijfers van de gemeente Utrecht.
In het rapport wordt aangegeven dat het aantal meldingen van illegale bordelen elk jaar weer toeneemt, maar dat ze het afgelopen jaar minder vaak woningcontroles hebben gedaan vanwege de coronamaatregelen. Daarom zijn er minder daadwerkelijke constateringen gedaan van illegale prostitutie, namelijk 23 in totaal.

Thuiswerken

Hulpverleners en ook gemeenteraadsleden pleiten voor het gedogen van thuiswerken voor sekswerkers, zodat er meer zicht is op de prostituees. Thuiswerken is nu juist risicovol, omdat sekswerkers eerder slachtoffer worden van uitbuiting en afpersing door bijvoorbeeld klanten omdat ze illegaal vanuit hun woning werken.
Vanwege corona is de tippelzone momenteel gesloten, maar deze gaat in juni definitief dicht. De prostitutiezone aan 't Zandpad is nog steeds niet open en daarom gaan steeds meer sekswerkers vanuit hun woning werken. In sommige gevallen zorgt dat dus voor overlast, wordt nu bevestigd door de cijfers van de gemeente. Sekswerkers komen daarnaast in veel gevallen niet in aanmerking voor financiële steun, omdat ze geen zzp'er zijn of in loondienst werken. Omdat ze toch inkomsten nodig hebben gaan ze dus thuiswerken.

Overlast

In het handhavingsrapport staat verder dat er afgelopen jaar in totaal 22.000 meldingen zijn binnengekomen over de openbare ruimte. 6200 meldingen hadden betrekking op de bebouwde kom. Dit zijn bijvoorbeeld overlastmeldingen over bouwwerkzaamheden, buren- en geluidsoverlast. Van de 22.000 meldingen gingen er 4000 over het niet naleven van de coronamaatregelen.
De meeste meldingen gingen over verkeerd aangeboden afval (8035 meldingen), parkeeroverlast (7484), het niet naleven van de coronamaatregelen zoals de afstandsmaatregel (4099), overlast door gestalde fietsen en brommers (823) en wrakken van auto's of andere voertuigen (381).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.