Soest heeft energielocaties op 't oog, grote zonneweide langs spoor en ruimte voor windmolens

© RTV Utrecht
SOEST/SOESTERBERG - De gemeente Soest heeft drie plekken aangewezen voor de komst van mogelijke windmolens. Ook wordt er gekeken naar een groot zonneveld langs het spoor, een rij op de asfaltlaag van vliegbasis van Soesterberg en langs snel- en provinciale wegen.
De locaties zijn volgens Soest gebaseerd op (digitale) participatieworkshops en een vragenlijst die 500 inwoners invulden. Daaruit kwam ook naar voren dat burgers niet staan te springen om wind- en zonne-energie.
Tegelijkertijd vindt de gemeente het wel belangrijk om een steentje bij te dragen in de energietransitie. Daarom wordt voornamelijk gekeken naar zonnepanelen die weinig in het zicht liggen en die passen in de omgeving.
In de weide langs het spoor tussen Amersfoort en Hilversum zou een logische locatie zijn volgens de participatie. Ook op de vliegbasis van Soesterberg kan een kunstwerk komen van zonnepanelen dat moet refereren aan de historie van de landingsbaan.

Windlocaties

Voor de windmolenlocaties worden de gemeentegrenzen opgezocht. Onder meer in de open weilanden naast bedrijventerrein De Isselt in Amersfoort. Ook in de buurt van het militair terrein de Vlasakkers ziet Soest mogelijkheden. De laatste plek is langs de A28, aan de zijde van detentiecentrum Zeist.
De gemeente heeft van alle locaties een plattegrond online gezet. Tot 15 april kunnen bewoners reageren. In juli verwacht Soest knopen door te hakken over waar groene energie opgewekt gaat worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.