Straatintimidatie 'hoort erbij' voor Utrechtse vrouwen: 'Alsof je publiek bezit bent'

UTRECHT - "Het is niet normaal, maar het is niet speciaal dat je je als meisje niet veilig of niet comfortabel voelt als je langs een groep jongens fietst. Je kunt er niet veel aan doen." En: "Het gebeurt zo vaak, dus je moet er maar aan wennen denk ik." Voor veel vrouwen in Utrecht hoort het er standaard bij: soms word je nu eenmaal nageroepen of bekeken op straat. Dat blijkt uit reacties die RTV Utrecht krijgt na het bericht dat straatintimidatie nog altijd een probleem is in Utrecht.
Straatintimidatie blijft een probleem.
Even een appje sturen als je veilig thuis bent. Een sleutelbos tussen je vingers houden als boksring. Niet gaan hardlopen in het donker. Je koptelefoon opzetten, maar zonder muziek. Het is een greep uit de tactieken die vrouwen gebruiken om zich veiliger te voelen op straat.
Na de moord op de Britse Sarah Everard, begin maart, komt er wereldwijd een beweging op gang. Op social media laten veel vrouwen weten zich heel vaak onveilig te voelen op straat. "Het was voor het CDA aanleiding om schriftelijke raadsvragen te stellen aan het college", zegt het Utrechtse raadslid Bert van Steeg. "We hebben het gevoel dat er op dit moment te weinig tegen gebeurt."
Volgens Van Steeg is bij de gemeente bekend op welke plekken het vaak misgaat. "We horen bijvoorbeeld vaak dat met name vrouwen zich onveilig voelen bij het IBB-complex. Het is tijd dat er een concreet plan van aanpak komt, zowel op het gebied van preventie als handhaving." Van Steeg noemt de inzet van meer camerabeveiliging daarbij als een reële optie.

'Alsof je publiek bezit bent'

Op straat herkennen veel vrouwen het beeld van een onveilige sfeer. "Ik had het er toevallig vanochtend nog over met mijn vriend, dat de zomer ook vaak een wat gevoeligere periode is voor vrouwen, omdat je dan vaak wat naakter gekleed bent", zegt een voorbijganger. "Dinsdag, toen het zo warm was, was ik even op het station. Dan hoor je gelijk allerlei mannen opmerkingen maken, of ze kijken je op een bepaalde manier aan. Het is gewoon niet fijn. Alsof je een publiek bezit bent. Mannen moeten nagaan wat voor effect dat heeft op je gevoel van veiligheid."
Haar vriendin vult aan: "Ik denk sowieso dat mannen - voordat ze hun mond opentrekken naar vrouwen in het openbaar - even moeten bedenken: is het echt nodig dat ik dit ga zeggen? Is het heel grappig? En als dat niet zo is, doe het dan maar gewoon niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.