Opnieuw poliovirus gevonden in rioolwater RIVM-terrein Bilthoven

© RTV Utrecht / Sammie Vries
BILTHOVEN - Op het terrein in Bilthoven waar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gevestigd, is in februari het poliovirus aangetroffen in het riool. De volksgezondheid is niet in gevaar, onder meer omdat de rioolzuivering het virus onschadelijk maakt, laat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ( IGJ) weten.
De vondst werd gedaan in een monster dat op 23 februari is genomen. Laboratoriumonderzoek wees in maart uit dat het ging om het poliovirus. Bij controles erna is het virus niet meer aangetroffen.
De IGJ onderzoekt waar het virus vandaan komt. Op het terrein zitten vier organisaties die met het poliovirus mogen werken: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zelf en de bedrijven Bilthoven Biologicals, Intravacc en Poonawalla Science Park. Er zijn vragen gesteld aan deze vier organisaties. Hieruit bleek dat Poonawalla Science Park in februari niet met het poliovirus gewerkt heeft.
Het poliovirus werd in juli 2020 al eens eerder aangetroffen op hetzelfde terrein. Sindsdien worden er daar om de drie weken monsters genomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.