GGD'en stoppen ook met AstraZeneca voor 60-plussers

© Myriams-Fotos, Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - GGD'en zijn per direct helemaal gestopt met het toedienen van AstraZeneca om verspilling tegen te gaan. Die stap is genomen in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het RIVM, laat een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR weten.
Gisteren werd al besloten tijdelijk geen mensen meer onder de 60 jaar te vaccineren na vijf nieuwe meldingen over ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Er stonden in de leeftijdsgroep boven de 60 jaar nog 700 mensen ingepland, maar die zijn afgezegd om verspilling van vaccins tegen te gaan.
"Die mensen zouden de komende dagen verspreid over 70 tot 80 locaties langskomen. Dat betekent 1 tot 5 per plek per dag. Aangezien we 10, 11 of 12 prikken uit een flesje halen, zou dat tot verspilling leiden en hebben we ze per sms afgezegd." Volgens haar is er geen voorraad aanwezig en krijgen de GGD'en alleen aangeleverd wat nodig is. "Er blijft bij ons dus niets op de plank liggen."
Vorige maand stopte Nederland nog tijdelijk met het vaccin AstraZeneca. Volgens de Nederlandse medicijnautoriteit CBG in Utrecht gebeurde dat nadat bij mensen in andere landen die waren geprikt met het vaccin bloedproppen waren ontstaan. Ruim een week later werd het vaccineren met dit vaccin weer hervat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.