RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Picnic en vastgoedbeheerder ruziën over gebruik weg industrieterrein Nieuwegein

NIEUWEGEIN - Een ruzie tussen Picnic en vastgoedbeheerder Van den Berkmortel over het gebruik van een doodlopende weg naast het distributiecentrum in Nieuwegein, is vanmiddag tot een climax gekomen. De twee ruziŽnde partijen troffen elkaar tijdens een kort geding dat werd aangespannen door de online supermarkt.

De ruzie gaat over het gebruik van een stuk weg dat eigendom is van Van den Berkmortel. De ondernemer verhuurt aan die weg zelf ook een aantal bedrijfsgebouwen en de supermarktketen mag zijn weg gebruiken, mits zij zich aan de gebruikersvoorwaarden houden.

Maar volgens Van den Berkmortel negeert Picnic stelselmatig de regels en daarom blokkeerde hij gistermiddag opzettelijk de ingang van het distributiecentrum aan de Overijsselhaven, waardoor een vrachtwagen van Picnic niet kon vertrekken. Met het statement wilde hij het opnemen voor zijn eigen huurders, voor wie de maat al langer vol is.

Picnic spande daarop een kort geding aan. "De blokkade van gisteren zorgt ervoor dat onze volledige operatie wordt lamgelegd", zei de advocaat tijdens de online zitting. "De schade en overlast voor Picnic is groot, zeker met het paasweekend voor de deur. Maar de blokkade zorgt er ook voor dat honderden gezinnen hun boodschappen niet op tijd ontvangen om in de eerste levensbehoeften te voorzien, temeer nu een groot deel van de consumenten juist hun boodschappen bij Picnic bestellen omdat ze niet in staat zijn om zelf bij de supermarkten hun boodschappen te doen", doelend op de huidige coronasituatie. "Daarbij dient gedacht te worden aan de risicogroepen."

Gebruikersvoorwaarden genegeerd
De blokkade van gisteren gebeurde volgens de advocaat van de vastgoedbeheerder omdat vrachtwagens bij het distributiecentrum het stuk doodlopende weg blokkeren voor andere huurders. De parkeerplaats bij Picnic minder lang is dan de lengte van de vrachtwagens. Ook zouden de vrachtwagens bij het insteken een risico vormen om geparkeerde auto's van andere huurders te beschadigen.

Van den Berkmortel gaf tijdens de zitting zelf ook tekst en uitleg. "Picnic heeft afgerond 12 meter de ruimte om te komen en te gaan naar hun pand. Zij kiezen ervoor om vrachtwagens van 16,5 meter in te zetten in hun standaard operatie. In de praktijk blijkt dat daardoor de weg vaststaat. Mijn huurders moeten ook komen en gaan, zij ontvangen ook klanten en leveranciers", aldus Van den Berkmortel.

'Krokodillentranen'
De advocaat van de vastgoedbeheerder noemde het argument van Picnic over het lamleggen van de operatie een betoog van krokodillentranen. "Nog voordat Picnic naar Nieuwegein kwam, wist het bedrijf dat het gebruik van de in- en uitrit op die locatie uiterst beperkt is. Het belang van die mensen (de mensen die boodschappen bestellen bij Picnic, red.) had al afgewogen moeten worden toen werd besloten om op een locatie te gaan opereren waar de uitvoeringsmogelijkheden duidelijke beperkingen heeft."

De advocaat van Picnic erkende dat het gebruik van de ruimte weleens misgaat, maar volgens hem worden de regels wel degelijk nageleefd door het bedrijf. "Deze zaak gaat dus vooral om zorgen dat het ooit mis zou kunnen gaan, waarbij het de afgelopen 1000 leveringen nog niet is misgegaan." Picnic betoogde dat zij er juist alles aan doen om overlast te voorkomen en zijn er diverse maatregelen genomen.

Uitspraak
De voorzieningenrechter gaf de supermarktketen gelijk. Volgens de rechtbank mag Van den Berkmortel de weg niet zomaar blokkeren. Daarnaast twijfelt de rechter ook of er daadwerkelijk sprake is van overlast. "Maar zelfs als dat het geval is, rechtvaardigt dat de blokkade niet."

De rechtbank vond het ook niet aannemelijk dat Picnic de gebruikersvoorwaarden stelselmatig overtreedt. Volgens de rechter mag de noodweg gebruikt worden om korte tijd stil te staan voor laden en lossen. "Dan kan de tijd die nodig is om in te draaien daaronder vallen."

Van den Berkmortel kreeg een dwangsom opgelegd van 20.000 euro per dag, met een maximum van 400.000 euro.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -