Verdachte opgepakt in Baarn voor roof schilderijen Van Gogh en Hals

© Wikipedia
BAARN - De politie heeft vanmorgen in Baarn een 58-jarige verdachte aangehouden. Hij zou betrokken zijn bij twee geruchtmakende kunstroven in Laren en Leerdam. De politie zegt dat hij de werken heeft gestolen.
Een jaar geleden werd ingebroken in het Singer Museum in Laren. Dieven wisten daar een schilderij van Van Gogh, "Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar", buit te maken. Enkele maanden later verdween een schilderij van Frans Hals, "Twee lachende jongens met bierkruik" uit museum Hofje van mevrouw Van Aerden in Leerdam.

Kunstdetective

In februari meldde kunstdetective Artur Brand al dat hij zowel het schilderij uit Leerdam als de Van Gogh uit Laren op het spoor was. Volgens een woordvoerder van de politie is de arrestatie van de Baarnaar een belangrijke stap in het onderzoek. Beide schilderijen zijn nog nog niet terecht.
Inval in centrum van Baarn vanmorgen vroeg.
Inval in centrum van Baarn vanmorgen vroeg. © Caspar Huurdeman
De politie maakt niet bekend of een inval vanmorgen vroeg in de Brinkstraat in Baarn te maken heeft met de arrestatie van de verdachte. "Die actie was in verband met een lopend onderzoek", wil een woordvoerder alleen kwijt. Het huis aan de Brinkstraat is doorzocht. Om de hoek, in de Kerkstraat, werd een geparkeerde BMW door een bergingsbedrijf opgehaald.

Bruikleen

Het werk van Van Gogh werd op 29 maart 2020 gestolen. Het Singer Museum had het doek uit 1884 in bruikleen van het Groninger Museum. In de nacht van 29 op 30 maart werd een glazen deur van het museum vernield. Het inbraakalarm ging af, maar de politie kwam te laat. De dief was al weg met het waardevolle kunstwerk. Het Groninger Museum opende net twee weken geleden een speciale webpagina over het verdwenen schilderij.
Het schilderij van Frans Hals verdween vorig jaar in de nacht van 26 augustus uit het Leerdamse museum nadat een achterdeur was opengebroken. Volgens de politie gingen de kunstrovers ervandoor op een scooter. Het was de derde keer dat hetzelfde kunstwerk uit 1626 of 1627 werd gestolen. Dat gebeurde eerder ook al in 2011 en 1998. Het schilderij met een geschatte waarde van 15 miljoen euro was toen respectievelijk zes maanden en drie jaar zoek.

"Fantastisch nieuws"

Het Singer Museum in Laren en het Groninger Museum zijn blij dat er iemand is opgepakt voor de roof van het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Vincent van Gogh. "Het is fantastisch nieuws en fijn dat de politie die man op het spoor is gekomen", zegt een woordvoerster van Singer. "Maar het werk is nog niet terecht. Ik hoop dat de aanhouding de politie naar het schilderij kan leiden en dat mensen er weer in het Groninger Museum van kunnen gaan genieten."
"Als deze man er inderdaad achter zit, want dat is nog niet bewezen, dan kan dat niet onbestraft blijven", zegt de woordvoerster. Volgens Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum, is de arrestatie een teken dat misdaad niet loont. Wel maakt hij zich nog zorgen over waar het nog altijd spoorloze schilderij is. "Ik ben blij dat de zaak nog de aandacht heeft van de politie", aldus Blühm, die erop wijst dat het een jaar en acht dagen geleden is dat het werk werd ontvreemd. "De vraag is, helpt de aanhouding om het schilderij terug te krijgen? Dat is moeilijk te beoordelen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.