RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jihadbruid Angela B. blijft langer in de cel: 'Ik was een dom gansje, dat de gevolgen niet kon inzien'

SOESTERBERG - Jihadbruid Angela B. uit Soesterberg blijft voorlopig in de cel zitten. De rechtbank in Rotterdam boog zich over het lot van de 25-jarige tijdens de rechtszaak tegen de vrouw, die ervan wordt verdacht lid te zijn geweest van terreurorganisatie IS.

B. reisde in 2014 af naar SyriŽ toen de oorlog daar in volle gang was. Daar bleef zij tot november vorig jaar. Toen meldde ze zich met haar zoontje bij het Nederlandse consulaat in de Turkse stad Istanbul. De in Soesterberg geboren Angela B. is in haar tijd in SyriŽ met drie IS-strijders getrouwd. Eťn van hen is gesneuveld, een ander zit gevangen.

De vrouw zat sinds de val van het kalifaat vorig jaar in het vluchtelingenkamp al-Hol. Daar overleed haar 3-jarige dochter nadat ze eerder was geraakt door een granaatscherf.

Ik heb niet bij IS gehoord."
Angela B. tijdens rechtszaak

'Dom gansje'
Volgens het Openbaar Ministerie is de vrouw naar SyriŽ afgereisd omdat ze het eens was met de denkbeelden van de Islamitisiche Staat. Maar B. zei vandaag dat ze toen ze vertrok naÔef was: "Ik was een dom gansje, dat de gevolgen niet kon inzien." Ze zegt dat ze de hele tijd in SyriŽ probeerde weg te komen: "Ik heb niet bij IS gehoord."

De rechtbank vond de uitspraken van B. geen reden om haar, in afwachting van een eventuele uitspraak, op vrije voeten te stellen. Het feit dat ze zo lang in SyriŽ is geweest, en berichten op sociale media, zouden een teken zijn dat ze wel degelijk sympathie had voor de acties van IS. B. liet onder meer op Facebook weten het eens te zijn met het onthoofden van de Amerikaanse journalist James Foley. De zaak wordt op 24 juni vervolgd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -