Winterweer in april: strooiwagens staan paraat en code geel is van kracht

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het KNMI heeft voor komende nacht code geel afgegeven vanwege gladheid. Rijkswaterstaat heeft de strooiwagens al paraat staan. "Als het moet, kunnen we heel Nederland binnen twee uur met een laagje zout bestrooid hebben", zegt een woordvoerder.
In het midden, oosten en zuiden valt (natte) sneeuw en kan het voor een langere tijd wit blijven met gladheid als gevolg. Later in de nacht stijgt de temperatuur en de neerslag gaat op steeds meer plaatsen over in regen.
"Na middernacht tot woensdagochtend 07.00 uur geldt code geel. Er is een kleine kans dat dit code oranje wordt, maar grotere kans dat het code geel blijft", zegt een KNMI-woordvoerder. Bij code geel hoort de waarschuwing dat er plaatselijk kans is op gladheid, met aanvullend het advies het rijgedrag aan te passen.
Ook Rijkswaterstaat bereidt zich dus voor op winterse buien in de nacht en vroege ochtend. "Vannacht zouden er opklaringen kunnen komen, op een nat wegdek kan dat voor gladheid zorgen. Dan zorgen we dat er daarvoor zout op de weg ligt. Er is dus een kans dat we moeten gaan strooien", aldus een woordvoerder.
"Net als vandaag zie je dat er in korte tijd veel hagel kan vallen en dan heb je een wit wegdek. Een kwartier later kan dat alweer gesmolten zijn, maar op moment dat het valt, is het glad. Dan moet je goed opletten", klinkt het vanuit Rijkswaterstaat.
Op een enkele plek na zijn die buien dinsdag nog geen reden voor strooien. "Dat is nu nog niet nodig omdat de wegdektemperatuur hoog genoeg is. Boven nul heeft het geen zin om zout te strooien." De strooiwagens komen vannacht "met een druk op de knop" in actie als er kans is op ijzel en wanneer het wegdek droog is maar er een sneeuwbui aankomt.
De voorspellingen zijn voor de ANWB ook nog geen reden om weggebruikers te alarmeren. "We raden mensen wel aan om het weer in de gaten te houden voor ze de weg op gaan", zegt filelezer Erwin de
Hart. Ook hij wijst erop dat het weer "zomaar om kan slaan met die buien", en dat weggebruikers daarop bedacht moeten zijn. "Er geldt nog geen code oranje, maar houd er rekening mee dat het zicht slecht kan zijn en je reis daardoor langer duurt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.