Vertraging voor verbreding Rijnbrug bij Rhenen

© RTV Utrecht
RHENEN - Voor de verbreding van de Rijnbrug bij Rhenen verder kan gaan, moet beter worden berekend wat de gevolgen zijn voor de stikstofuitstoot. Die berekeningen zijn mogelijk eerder niet goed uitgevoerd. De verbreding van de brug loopt daardoor ernstige vertraging op.
De provincies Utrecht en Gelderland beginnen niet aan de bouw van de brug voor duidelijk is wat de uitstoot wordt. Aan het besluit ligt een uitspraak van de Raad van State ten grondslag: die bepaalde dat de minister van Infrastructuur beter moet uitleggen waarom er een rekenmodel wordt gebruikt dat de stikstofneerslag op een afstand van vijf kilometer berekent. In andere takken zoals de veeteelt en de scheepsvaart wordt een veel grotere afstand gebruikt.
Als de minister daar geen verklaring voor kan geven, komt een aantal grote wegenprojecten in gevaar. Verleende natuurvergunningen worden dan mogelijk ingetrokken. De Rijnbrug valt nu nog niet onder die projecten en om dat te voorkomen wordt de bouw nu dus uitgesteld.
In 2025 zou de brug klaar moeten zijn. Nu de bouw in 2022 mogelijk later of niet gaat starten loopt het project nu al vertraging op. Ook gaan de kosten (die zijn geraamd op 85 miljoen) mogelijk flink oplopen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.