Water staat hoger onderwijs aan de lippen: 'Het is te massaal geworden'

UTRECHT - WOinActie, een beweging van docenten en studenten van de universiteit, heeft vandaag aandacht gevraagd voor de financiële situatie van het hoger onderwijs. Om duidelijk te maken dat het water hen aan de lippen staat, deden docenten en studenten hun hoofd in een emmer water op het Domplein in Utrecht.
Het water staat het hoger onderwijs aan de lippen
Henk Kummeling, rector van de Universiteit Utrecht, legt uit: "Wij krijgen steeds meer studenten, maar steeds minder geld per student." Katell Lavéant, initiatiefnemer van de actie en universitair docent, verklaart: "In de afgelopen twintig jaar is er minder geïnvesteerd per student, namelijk zo'n 25 procent. Het is dus niet meer mogelijk om ons werk op een fatsoenlijke manier te doen."

Kwaliteit van het onderwijs verslechterd

De studenten die aanwezig waren bij de actie kunnen talloze voorbeelden noemen waaruit blijkt dat er meer geld nodig is voor de universiteiten. "Ik merk dat zelf aan het feit dat mijn docenten structureel overwerken", zo zegt student Marijn Baars. "Tot op het punt dat ik om half zes 's avonds een afspraak had met mijn scriptiebegeleider. Ik ging naar huis aan het eind van de dag. Zij moest toen nog zo'n tachtig essays nakijken."
Ook student Stephan Verhulst vindt dat de overheid te weinig geld beschikbaar stelt aan het hoger onderwijs. "Mijn werkgroep was een keer zo vol dat er geen stoel meer vrij was. Toen ben ik maar in de vensterbank gaan zitten. Het onderwijs is echt te massaal geworden."

Structureel 1,1 miljard extra

Dat de actie tijdens de formatie plaatsvindt is geen toeval. De docenten en studenten willen dat de onderfinanciering van het hoger onderwijs onderdeel uitmaakt van het regeerakkoord. Een recent onderzoek waaruit blijkt dat universiteiten en hogescholen structureel 1,1 miljard euro nodig hebben draagt daaraan bij.
Rector Kummeling legt uit: "In het onderzoek zijn allerlei schooltypes vergeleken en werd er geconstateerd dat het hoger onderwijs de enige onderwijsvorm is die echt extra geld nodig heeft. Door deze conclusie en met deze actie heb ik het vertrouwen dat we gehoord worden."
Actievoerders op het Domplein
Actievoerders op het Domplein © RTV Utrecht / Milo Hornstra

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.