Burgemeesters 'voorzichtig opgetogen' over plannen om samenleving te heropenen

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, zijn "voorzichtig opgetogen" over het plan van het kabinet om steeds meer coronamaatregelen los te laten. Deze nieuwe 'routekaart' maakt geleidelijk meer mogelijk in de samenleving. "Het is een realistisch, goed doordacht plan", zei voorzitter Hubert Bruls vandaag na afloop van het beraad.
Tijdens deze bijeenkomst presenteerde minister Hugo de Jonge alle voornemens. Maar het kabinet is volgens hem "op diverse fronten bezig". Naast dit openingsplan staan er ook honderden activiteiten met toegangstesten op de planning en enkele grote Fieldlabs, zoals de 3FM Awards in TivoliVredenburg. Deze activiteiten beginnen al eerder. Met de app CoronaCheck kunnen mensen aantonen dat ze negatief zijn getest op corona. Het kabinet komt met een wet die de toegang met een testbewijs mogelijk maakt.
De burgemeesters pleiten er al weken voor om eerst buitenactiviteiten mogelijk te maken en dan de activiteiten binnen. "Eerst klein en dan groot. Eerst jongeren en dan anderen. Het gaat om veel meer dan alleen de terrassen", aldus Bruls.

Horecabond

Toegangstesten op het coronavirus moeten wat de horecabranche betreft geen voorwaarde zijn voor de heropening van cafés, restaurants of buitenterrassen. Dat laat branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland ( KHN) weten. KHN vindt het positief als de proeven met coronatests voor toegang tot openbare gelegenheden bijdragen aan een snellere heropening van de maatschappij. "Het moet echter niet in de weg staan van voortvarend vaccineren, het ons houden aan de basisregels én de wil om het normale leven weer op te pakken", voegt de belangenorganisatie daar aan toe.
KHN vindt dat de door de branche zelf opgestelde routekaart voor versoepelingen van lockdowns leidend moet zijn voor de heropening van de horeca. Volgens die routekaart zouden horecagelegenheden bij het risiconiveau 'zeer ernstig', die nu voor heel Nederland geldt, grotendeels dicht moeten blijven. Alleen zaalverhuur met maximaal vijf gasten per vierkante meter is volgens die alternatieve routekaart mogelijk.
Volgende week beslist het kabinet over het openingsplan, een soort nieuwe routekaart. Meer details worden volgende week tijdens de persconferentie van de premier en minister van Volksgezondheid duidelijk. Volgens Grapperhaus kunnen vanaf 20 april "echt stappen worden gezet". "Tot de zomer blijft het op sommige punten nog even doorbijten, maar het overgrote deel aan beperkingen hebben we nu wel gehad."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.