Woede in Leerdam over ingrijpen politie, agent doet aangifte van poging tot doodslag

LEERDAM - Wat een rustig paasweekend had moeten zijn, verliep voor de Molukse wijk in Leerdam anders. Jongeren daar zouden agenten, boa's en gemeentemedewerkers hebben bedreigd en geïntimideerd. Met een massale politie-inzet tot gevolg. Wijkbewoners zijn boos over de aanpak en noemen het zelfs een 'razzia'.
Waarom de politie met zo'n twintig wagens en een helikopter de wijk omsingelde, is volgens Sjors Fröhlich, de burgemeester van Vijfheerenlanden, te verklaren. Agenten werden tijdens de paasdagen meermaals 'bedreigd'. Om verdere escalatie te voorkomen, is opgeschaald.
"Vandaar dat er zoveel politie aanwezig was in Leerdam-West", legt Fröhlich uit. "Op verschillende momenten zijn agenten en boa's geïntimideerd. Voor mij is de absolute ondergrens dat de politie en andere hulpdiensten altijd en overal hun werk moeten kunnen doen. Dat was niet het geval."
We kunnen wel een welles-nietes-discussie aan gaan, maar dat willen we niet
Politiewoordvoerder Midden-Nederland
De burgemeester stelt dat zaterdagavond een fles 'met onbekende inhoud' tegen een politie-auto is gegooid. Ook kreeg een agent een baksteen in zijn richting geworpen. Daarnaast zouden de aanwezige jongeren de corona-maatregelen hebben overtreden door met zovelen samen te komen.
"We kunnen wel een welles-nietes-discussie aan gaan, maar dat willen we niet", zegt een politiewoordvoerder. "Er waren simpelweg veel te veel mensen op straat en wij handhaven de covid-maatregelen. De situatie was absoluut ongewenst. Er is nu eenmaal een verbod op samenscholing."

'Razzia'

De Molukse gemeenschap uit Leerdam reageert boos. In een brief schrijven ze: "Het lijkt een oorlogsgebied, een regelrechte scene waar een razzia zal gaan plaatsvinden." Heftige uitspraken, maar dat is wél hoe de gemeenschap zich nu voelt, zegt vertegenwoordiger Ruben Lopulalan.
De Molukse gemeenschap vindt dat de politie-aanpak 'overdreven' was.
"Molukkers worden wederom in een hoekje geplaatst. Alsof we weer eens iets fouts hebben gedaan. Terwijl, in onze ogen, we met onze eigen gezinnen in onze eigen huizen Pasen aan het vieren waren. Een feestdag waar we zelf juist zoveel waarde aan hechten."

'Overweldigend'

Volgens Lopulalan kwam de politie-inzet dan ook onverwacht. "Wij hadden zelf het idee dat alles rustig verliep. En toen ineens kwam de ME, ontzettend veel politiebusjes en een heli op onze wijk af. Dat is overweldigend. Daarom kwamen er volgens mij zoveel mensen naar buiten."
De Leerdammer denkt dat het incident 'heel anders' opgelost had kunnen worden. "Wij vinden ten eerste dat onze mensen geen geweld hebben gebruikt. En ten tweede: zelfs al zou het zo zijn, waarom een hele gemeenschap op iets aanspreken wat in feite door een kleine groep wordt gedaan? Het voelde enorm gek dat bijna een heel leger op de been werd gezet om de wijk door te crossen."

Aangifte

De agent die de gegooide baksteen 'net kon ontwijken' heeft inmiddels aangifte gedaan wegens poging tot doodslag en zware mishandeling, plus geweld tegen politie-ambtenaren. Ook is al aangifte gedaan tegen de intimidaties tegen onder anderen boa's en gemeentemedewerkers.
De Molukse gemeenschap betreurt de aanpak, en heeft besloten het contact met de burgemeester 'voorlopig' te verbreken. "We leven niet in een ghetto, maar in vrijheid. We willen niet nóg eens monddood gemaakt worden."
De burgemeester zelf wil graag snel in overleg gaan. "Mijn deur staat altijd open. Dat is wat mij betreft namelijk de enige weg die tot een duurzame oplossing leidt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.