Politie lapt bij klimaatprotest milieuregels aan laars, want hun nieuwe ME-bus heeft geen trekhaak

UTRECHT - De milieuzone moet de luchtkwaliteit in Utrecht verbeteren. Maar het kan altijd nog beter. Klimaatdemonstranten op het Jaarbeursplein pleitten daarvoor op zondag 14 maart. Ook de politie was erbij, met een bus van twintig jaar oud. Veel te oud om nog enige milieuzone in Nederland in te mogen rijden. Maar de politie doet het toch. De reden? Andere politieauto's hebben geen trekhaak.
We schrijven zondag 14 maart van dit jaar. Het is vlak voor de verkiezingen en diverse groepen manifesteren zich, onder andere op het Jaarbeursplein. Het gaat fout met het klimaat en de wereld en deze groep demonstranten wil daar graag ruchtbaarheid aan geven tijdens een klimaatalarm. Burgemeester Sharon Dijksma vertrouwt het niet helemaal, zij vraagt de politie om een oogje in het zeil te houden. Die willen dat wel, en sturen de ME en TE, de Technische Eenheid, naar het centrum van de stad.
Politiewoordvoerster Hilde Bakker: "Bij eerdere klimaatdemonstraties hebben demonstranten zich vastgelijmd en zich op hoogte vastgeketend. De Technische Eenheid is opgeleid en met speciale middelen uitgerust om te werken op hoogte, barricades op te ruimen, vastgeketende demonstranten los te maken et cetera."

Dieselbus

Terwijl zo'n 200 demonstranten de longen uit hun lijf fluisteren voor een beter klimaat, kijken de TE'ers van de zijkant van het Jaarbeursplein toe. Ze zitten in een bus. Een blauwe ME-bus, die we nog kennen uit de tijd van de krakersrellen in Amsterdam. Deze dieselbus is iets jonger, maar van de zelfde soort en generatie. Hij is circa 20 jaar oud en heeft volgens de Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft een zogenoemd Euro 2 Label.
De schonere nieuwe ME-voertuigen zijn niet voorzien van een trekhaak
Hilde Bakker (Politie Midden-Nederland)
De demonstranten halen nog eens diep adem, zingen of schreeuwen mag niet vanwege corona. De lucht die ze inademen is relatief schoon vanwege de milieuzone. Oude diesels zijn al lang niet meer welkom in dit deel van de stad. Marieke Ruijgrok van de gemeente: "Dat is belangrijk voor de gezondheid van onze inwoners. Daarom nemen we maatregelen om de lucht gezonder te maken. Een van de maatregelen is de milieuzone."

Camera's

Wie toch met een oude diesel het centrum in rijdt krijgt automatisch een bekeuring. Er hangen gemeentelijke camera's bij de invalswegen. Zo'n bus als van de TE mag helemaal niet meer op het Jaarbeursplein komen. We slaan er de regels van de gemeente maar eens op na.
Alleen dieselvoertuigen met een milieulabel 4 of hoger mogen de stad in. De politiebus van de TE komt niet verder dan milieulabel 2. We kijken naar de uitzonderingen. Vrachtauto's met een speciale functie, zoals brandweerwagens, kraanwagens, betonpompen en gepantserde voertuigen kunnen een vrijstelling krijgen. Om daarvoor in aanmerking te komen is er één regel waar niet van afgeweken wordt: het voertuig mag niet ouder zijn dan 13 jaar.
De manschappenbus van de politie voldoet aan geen enkele van de voorwaarden voor een vrijstelling en hij is zeven jaar ouder dan de maximum toegestane leeftijd. De regels zijn duidelijk, ook oude voorrangsvoertuigen als van de hulpdiensten mogen niet op het Jaarbeursplein komen.
Politie en demonstranten op het Jaarbeursplein.
Politie en demonstranten op het Jaarbeursplein. © RTV Utrecht

Maas in de wet

En dus vragen we aan de gemeente of de politie nu ook bekeuring krijgt, hij moet immers op de foto gezet zijn. Het blijkt niet zo te zijn. Woordvoerster Marieke Ruijgrok van de gemeente weet nog een maas in de wet te vinden. Ze verwijst naar artikel 91 van het RVV. Ruijgrok: "Dit betekent dat, indien de uitoefening van hun taak dit vereist, de voertuigen ook ontheven zijn van de regels omtrent de milieuzones."
Maar is het gebruik van dit voertuig wel een vereiste, immers de politie heeft ook veel nieuwere voertuigen die wel aan de voorwaarden voldoen? De politie was die zondag met twee bussen op het Jaarbeursplein. Het andere voertuig is ook een Mercedes, maar dan wit van kleur, en een stuk nieuwer. De politie heeft talloze van die schone witte bussen rijden. Waarom dan toch met zo'n oude blauwe naar Utrecht?

Aanhangwagen

We zoeken contact met de politie. Het antwoord is simpel, politiewoordvoerder Hilde Bakker legt uit dat het extra gereedschap van de TE ook mee moet. "De TE beschikt daarom nog over een oude manschappenwagen waarachter een aanhangwagen hangt met gereedschap, ladders et cetera. Het gereedschap dat deze eenheid nodig heeft past niet in een normale ME-bus, en daarom wordt een aanhangwagen ingezet."
Het kan niet zo zijn dat iedereen zich aan de regels moet houden, en de overheid niet
Martijn van Dalen (Utrechtse VVD)
Maar onze vragen gingen niet over de aanhangwagen, die aanhangwagen mag de milieuzone natuurlijk wel in. Onze vragen gaan over de blauwe ME-bus die de aanhangwagen trekt. Waarom hang je de aanhanger niet achter een schoon voertuig dat wel de milieuzone in mag. Bakker: "De schonere nieuwe ME-voertuigen zijn niet voorzien van een trekhaak."

Trekhaak

GroenLinks is al jaren een groot pleitbezorger voor de milieuzone, die kan de partij niet groot genoeg zijn en hij kan ze niet streng genoeg zijn. En dan rijdt de politie ineens naar binnen met een oude bus. Geen probleem vindt Thijs Weistra van GroenLinks: "We maken ons eerlijk gezegd meer zorgen over de buitenproportioneel harde aanpak van klimaatactivisten, daarover hebben we al meermaals vragen gesteld."
De VVD denkt daar heel anders over. Martijn van Dalen spreekt schande van deze situatie, het kan niet zo zijn dat de overheid zich niet aan zijn eigen regels houdt: "Dit laat zien dat de milieuzone niet werkt: de politie moet gewoon haar werk kunnen doen. Maar dat geldt ook voor ondernemers en inwoners, en zij zijn nu wel de dupe van de milieuzone. Het kan niet zo zijn dat iedereen zich aan de regels moet houden, en de overheid niet."

Eigen regels

Het lijkt er dus volgens de VVD op dat de gemeente en de politie zich niet aan hun eigen regels houden. Daar is de Marieke Ruijgrok het dan weer niet mee eens: "De gemeente creëert voor zichzelf geen uitzonderingen." Woordvoerder Bakker van de politie laat weten, dat de vervuilende politiebussen later dit jaar worden vervangen. Te hopen is dat de politie bij de nieuwe aankoop niet vergeet om er een trekhaak onder te monteren, anders rijdt de Technische Eenheid van de politie volgend jaar nog steeds in een bus uit het jaar nul.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.