Utrecht gaat inwoners met schulden sneller helpen en betaalt zelf tot 1000 euro aan schuldeisers

© RTV Utrecht / Sadettin Canbay
UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat mensen met problematische schulden sneller helpen door schuldeisers af te kopen. De gemeente wil daarmee schuldtrajecten korter laten duren: een schuldtraject wordt straks ingekort van drie naar twee jaar omdat het laatste jaar aan schulden wordt kwijtgescholden.
Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld elf maanden om een schuldregeling te starten. De gemeente wil in de nieuwe situatie naar een situatie waarin binnen twee maanden een afkoopvoorstel bij alle schuldeisers wordt gedaan. Zodra er duidelijkheid is over het budget, de schuldeisers en de inkomsten, doet de gemeente een voorstel bij de schuldeisers.

Kwijtschelding

De gemeente vindt het ook belangrijk dat er geen nieuwe schulden ontstaan. Daarom krijgt de inwoner met een schuld een vrijwilliger of hulpverlener toegewezen. Zodra dit traject goed loopt, scheldt de gemeente tot 1000 euro van het saneringskrediet kwijt. "Door deze aanpak duren schuldtrajecten korter, waardoor de gemeente meer inwoners kan helpen en er meer tijd is voor nazorg", schrijft de gemeente.
Met de maatregel loopt Utrecht naar eigen zeggen vooruit op de landelijke wetgeving. "Schulden leveren stress op en zorgen ervoor dat mensen zich vaak niet meer op andere belangrijke zaken kunnen richten, zoals het vinden van een baan. Deze regeling maakt het mogelijk om sneller financieel overzicht te krijgen en een punt te zetten achter de schulden. Zo kunnen Utrechters zich sneller richten op de toekomst en worden ze niet meer achternagezeten door hun schuldverleden", aldus wethouder Linda Voortman.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.