RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vorig jaar recordaantal bedrijfsvestigingen opgeheven én opgericht


PROVINCIE UTRECHT - In ons land zijn nooit eerder zoveel bedrijfsvestigingen opgeheven als vorig jaar. Afgezet tegen het totaal aantal bedrijfsvestigingen zijn de meeste opheffingen in en rondom de steden Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Arnhem/Nijmegen, meldt het CBS.

In heel Nederland zijn in 2020 ruim 129.000 vestigingen van bedrijven opgeheven, ruim een kwart meer dan in 2019. Het ging voornamelijk om kleine bedrijven: 87 procent was onderdeel van een bedrijf met slechts 1 werkzame persoon. In de provincie Utrecht waren er vorig jaar 11.000 opheffingen, ongeveer een derde meer dan in 2019. Dat is dus hoger dan het landelijk gemiddelde.In de branche informatie en communicatie waren in de regio Utrecht de meeste opheffingen. Het gaat bijvoorbeeld om websitebouwers en bedrijven in webhosting. Van de bijna 8000 vestigingen in de bedrijfstak post en koeriers werd vorig jaar in heel Nederland bijna 1 op de 7 vestigingen opgeheven, met name in de regio's Utrecht, Groot-Amsterdam en Groot-Rijnmond.

Nieuwe bedrijven
Het aantal nieuwe bedrijfsvestigingen bereikte ook een record en lag op 1 april van dit jaar 4,5 procent hoger dan een jaar eerder. De Kamer van Koophandel noteerde in het eerste kwartaal 2,1 miljoen geregistreerde bedrijven, ruim 90.000 meer dan een jaar eerder.

In de provincie Utrecht nam het aantal bedrijven met 3,3 procent toe, de kleinste toename in Nederland. In 2020 kwamen er vooral veel webwinkels bij: 23.000 in totaal, waarvan 6.500 in de regio's Utrecht, Groot-Amsterdam en Groot-Rijnmond. Ook bij de post en koeriers waren veel bedrijfsoprichtingen: 1850 in totaal.Overheidssteun
Dat er te midden van een grote economische crisis per saldo bedrijven bij komen, heeft onder meer te maken met het lage aantal faillissementen. Die daalden in de eerste drie maanden van dit jaar met 48 procent. Als oorzaak wordt gewezen naar de overheidssteun die veel bedrijven overeind houdt. Daarnaast zijn rechters mogelijk minder snel geneigd faillissement uit te spreken over een in de kern gezond bedrijf.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -