RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Schilderij 'Gezicht op Amersfoort' verhuisd voor restauratie: 'Het is de Nachtwacht van Amersfoort'


AMERSFOORT - Het schilderij 'Gezicht op Amersfoort' heeft vanochtend voor het eerst in twintig jaar Museum Flehite in Amersfoort verlaten. Het zeventiende eeuwse schilderij van ongeveer twee meter hoog en vier meter breed wordt de komende tijd gerenoveerd.

"Je ziet Amersfoort vanaf een iets hoger standpunt, dus je kijkt prachtig uit op een middeleeuwse stad. Matthias Withoos heeft een beeld gegeven van de middeleeuwse stad en middenin zie je een paar verlichte pandjes. In één daarvan staan wij nu", vertelde museumdirecteur Onno Maurer vanochtend trots. "Voor zo'n stadsbeeld zou je nu een drone gebruiken. Er was in die tijd geen fotografie en er waren geen drones, maar toch heeft hij een topografisch kloppend gezicht van die prachtige stad gemaakt."

 Het Gezicht op Amersfoort door Matthiaus Withoos Het Gezicht op Amersfoort door Matthiaus Withoos | Foto: Ruben de Heer

Waas over schilderij
Maar het olieverfschilderij heeft nodig een opknapbeurt nodig. Maurer: "Het werk ziet er fantastisch uit, maar als je goed kijkt, zie je dat er een gele waas over het schilderij ligt: de vernis is sterk vergeeld. Het kan dus nog veel mooier." Om dat aan te tonen, werd een klein stukje van het schilderij aangepakt. "Bij de lijst hebben we laten zien wat er gebeurt als je het vernis eraf haalt. Je ziet dat het schilderij veel helderder en frisser wordt."

Lees ook: Stadsgezicht van Amersfoort verlaat voor het eerst in 20 jaar museum voor schoonmaak

Deze ochtend is het schilderij ingepakt en vervoerd naar een restauratieatelier in Vathorst. Vanochtend werden de laatste voorbereidingen getroffen. "We hebben een zeer professioneel Amersfoorts kunsttransportbedrijf en die gaan dit heel voorzichtig van de muur tillen. Dan wordt het doek uit de lijst geschroefd en dan gaat het met spieraam en al in een speciaal krat en vervolgens naar het collectiecentrum."

De tekst gaat verder onder de video:

Schilderij 'Gezicht op Amersfoort' verhuisd voor restauratie


'De Nachtwacht van Amersfoort'
Ter gelegenheid van de restauratie kwam burgemeester Bolsius van Amersfoort vanochtend op de fiets naar het museum om een kijkje te nemen. "De maquette is nog steeds de stad zoals die er op dit moment bijligt. Het doek is geschilderd in 1672, dus het is hier 350 jaar geleden hier aangeleverd. Dit is dus de Nachtwacht van Amersfoort." Al ligt de waarde met 2 miljoen euro wel wat lager. "Het is een kwestie van een paar eeuwen bewaren en dan wordt hij vanzelf duurder."

De restauratieklus gaat naar verwachting acht maanden duren.

 Het schilderij wordt elders in de stad opgeknapt. Het schilderij wordt elders in de stad opgeknapt. | Foto: RTV Utrecht / Kees Hoogendijk


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -