RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Provincie twijfelt of KNVB kan uitbreiden in Zeist

1/2
ZEIST - De provincie Utrecht heeft er een hard hoofd in dat de KNVB de bestaande voetbalvelden op de Campus Zeist zomaar kan uitbreiden. De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond wil naast de bestaande drie voetbalvelden nog vier grote velden erbij hebben, een extra tribune en parkeergelegenheid. Daarvoor zou een stuk bos ter grootte van 5 hectare moeten wijken.

In haar antwoord op vragen van statenlid Willem van der Steeg (Partij voor de Dieren) bevestigt de provincie dat het aangewezen stuk bos binnen het Natuurnetwerk Nederland valt. Wie daarbinnen wil bouwen, tast de natuur aan en dat mag dus alleen als er officieel een uitzondering voor wordt gemaakt. "Er zijn 3 uitzonderingen waarop aantasting van het NNN onder voorwaarden (waaronder mitigatie en compensatie) aanvaardbaar zijn. Het gaat hierbij om plannen met een groot openbaar belang, meerwaarde voor natuur (binnen samenhangend gebied) en kleinschalige ontwikkelingen", zo meldt de provincie.

 Een deel van dit bos zal moeten wijken voor de uitbreidingsplannen van de KNVB Een deel van dit bos zal moeten wijken voor de uitbreidingsplannen van de KNVB | Foto: RTV Utrecht

De gemeente Zeist zal daarom bij het indienen van het bestemmingsplan moeten aangeven welke uitzondering hier van toepassing is. Dat het gaat lukken, trekt de provincie in twijfel: "Het is nog de vraag of de door de KNVB beoogde ontwikkeling zodanig is uit te werken, dat deze past binnen de provinciale kaders."

Zeist is al 55 jaar de thuisbasis van de KNVB. Op de campus van de voetbalbond trainen de Oranjemannen en -vrouwen. Naast de voetbalvelden zijn ook kantoren gevestigd, is er wellness voor de sporters en de medische dienst is er gehuisvest. De voetbalbond heeft de extra velden nodig om ook de jeugdteams van Oranje op de campus te kunnen laten trainen. De bond hoopt zo het niveau te verbeteren en daarmee de kans om wereldkampioen te worden.

Lees ook: Bos kappen voor uitbreiding KNVB valt slecht in Zeist

Of die extra velden daarbij gaan helpen, is nog maar zeer de vraag, zo stelt Gedeputeerde Staten. "Wij kunnen niet beoordelen wat nodig is om wereldkampioen voetbal te worden. Wij zijn er echter op voorhand niet van overtuigd dat uitvoering van door de KNVB gewenste uitbreiding van de campus hier randvoorwaardelijk voor zou zijn."

Eerder was er kritiek van ondernemers en omwonenden van de KNVB Campus, vooral tegen de kap van de bomen. De KNVB gebruikt nu af en toe ook voetbalvelden in de omgeving van Zeist, bijvoorbeeld bij sportvereniging Austerlitz. Die verenigingen hebben er juist baat bij omdat er dan meer jongeren op de velden trainen, er meer ouders bijkomen en de kantines van de clubs meer omzet kunnen draaien.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -