Tbs voor verwarde Nieuwegeiner die zijn woning in brand stak

NIEUWEGEIN - Een 43-jarige Nieuwegeiner is veroordeeld tot tbs met voorwaarden voor het in brand steken van zijn appartement eind vorig jaar.
Na herhaaldelijke hulpkreten gingen agenten op 7 december 's avonds bij de man langs in zijn woning aan het Mandolahof. Maar zij konden niet veel voor hem doen. "Ik was al te ver heen. Ik was niet meer normaal", zei de Nieuwegeiner twee weken geleden op zitting.

Psychotisch

Op advies van de politie nam hij zijn medicatie, maar later ging het toch mis. "Op een gegeven moment was er een soort kortsluiting in mijn hersenen en toen deed ik ergens een aansteker bij", zei hij. "Dat was best wel een tikkeltje psychotisch."
De Nieuwegeiner stak een kleedje aan dat op de bank lag. En dat bleek bijzonder brandbaar. "Het vuur spoot eruit. De bank vloog meteen in brand. De rookmelder ging af en de brandweer kwam ook gelijk", vertelde hij.
Toen de brand om drie uur 's nachts uitbrak belde hij zelf de politie en ging naar buiten. Daar werd hij in de boeien geslagen en in een politiewagen gezet. Terwijl de vlammen naar buiten sloegen en de woning compleet uitbrandde werden de buren, onder wie veel ouderen, in allerijl geëvacueerd.
Man steekt woning in brand in Nieuwegein (archief)

Gevaar voor buren

Naast de verdachte woonde een jong gezin met een klein kind en een hond. De Nieuwegeiner vindt het vreselijk dat hij dat hen zoveel schrik heeft bezorgd. "Het is nooit de bedoeling geweest om een gevaarlijke situatie te creëren", sprak hij. "Het was een noodkreet om hulp."
Het Openbaar Ministerie had ook een celstraf geëist, maar de rechtbank vindt een langer verblijf in de gevangenis niet wenselijk gezien de psychische toestand van de man. Ook kan de brand hem "in zeer beperkte mate worden toegerekend". Aan de tbs-maatregel zijn diverse voorwaarden verbonden, waaronder een alcohol- en drugsverbod.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.