RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse horeca: 'Terras open is fijn, maar we willen meer'


UTRECHT - De terrassen en winkels kunnen 21 april weer open als de besmettingscijfers het toelaten. Dat kabinetsplan lekte vandaag uit. Horeca-ondernemers in Utrecht spreken van een lichtpunt, maar zijn ook van mening dat er meer mogelijk is.

"Ik heb er zin in, het lijkt nu wel echt te gaan gebeuren", reageert Daan Smeltzer, bestuurslid van de Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Hij is eigenaar van Stan & Co op de Ganzenmarkt en FIG in de Kaatstraat. "Het is heel fijn dat er meer kan, maar binnen zouden er ook weer gasten welkom moeten zijn."

 Daan Smeltzer van Stan & Co. Daan Smeltzer van Stan & Co. | Foto: RTV Utrecht

De horeca is altijd een deel van de oplossing geweest, vindt Smeltzer. "Wij hebben laten zien dat we een veilige omgeving voor onze gasten kunnen creëren. Het geeft energie dat de terrassen open kunnen, maar financieel worden we er niet veel wijzer van. Overheidssteun blijft nodig."

Buurten
Erik Derksen is eigenaar van de vier Buurten-restaurants in Utrecht. Hij kan behoorlijk wat gasten ontvangen op zijn terrassen, maar zit toch met gemengde gevoelens. "Begrijp me goed: ik ben blij met elke versoepeling, want daar zijn we allemaal aan toe. Maar alleen de terrassen openen is wel wat weinig. Binnen kunnen we ook prima open voor dertig bezoekers en dat is ook echt nodig, want als het slecht weer is als vandaag kan je niks met je terras, je personeel en je verse producten."

Alleen de terrassen openen zorgt volgens de Buurten-eigenaar ook voor tweespalt in de horecabranche. "Er zijn ook veel ondernemers die helemaal geen terras hebben. Ik wil niet de negatieve horeca-ondernemer zijn, maar wij willen gewoon meer. Alle ondernemers moeten mee kunnen profiteren van heropening."

 Terras van Buurten aan de Burgemeester Reigerstraat. Terras van Buurten aan de Burgemeester Reigerstraat. | Foto: Buurten

Kalff
Bij gaybar Kalff aan de Oudegracht betwijfelen ze nog of de terrassen echt weer opengaan. "Ik heb er niet zoveel vertrouwen in en gok dat het nog wel wat langer gaat duren", zegt eigenaar Robert Kalff. Hij zou het vooral mooi vinden als er weer wat meer kan, maar een groot terras heeft hij niet. "Veertien tafeltjes, en daar mogen misschien maar twee gasten aan zitten. En ruimte op de werf heb ik niet."

De afgelopen maanden waren zwaar. "We hebben wel wat leuke dingen gedaan met pakketten voor onze gasten, maar dat zet financieel geen zoden aan de dijk. De schuldeisers draaien mij nu niet de nek om, maar ik vrees wel dat de echte klappen nog gaan vallen als straks alle ondernemers hun schulden terug willen gaan verdienen. Dat gaat gewoon niet."

 Café Kalff aan de Oudegracht. Café Kalff aan de Oudegracht. | Foto: Facebook Café Kalff

Horecabond
KHN-voorzitter Robèr Willems stelt dat een eerste fase van de heropening van de horecazaken zelf zeker al mogelijk is. Dat burgemeesters van de grote steden, onder wie Sharon Dijksma van Utrecht, onlangs al pleitten voor het openen van de terrassen kwam voor hem niet als een verrassing. Ook Willems ziet dat de situatie in bijvoorbeeld stadsparken niet meer te handhaven is. Hij is blij dat ook het kabinet tot inkeer lijkt te komen. Maar dan is het wel zaak dat er ook wordt doorgepakt, vindt de voorzitter.

KHN blijft inzetten op snelle heropening van terrassen en andere horeca onder gelijke en vooral werkbare condities. Daar waar er beperkingen zijn, moeten ondernemers volgens KHN voor 100 procent worden gecompenseerd. KHN pleit ook voor het voortzetten van die steun ook na 30 juni als de meeste van de huidige maatregelen aflopen.

De horeca vraagt het nieuwe kabinet ook om regelingen waarbij het vereffenen van coronaschulden via lange terugbetaaltermijnen mogelijk wordt. Waar nodig moeten schulden worden kwijtgescholden. Verder pleit de branche voor lagere werkgeverslasten en een herstartfonds. "Uiteraard willen we ook geen lastenverzwaringen", aldus KHN.

Het heropenen van de terrassen en winkels en mogelijk opheffen van de avondklok wordt binnenkort voorgelegd aan het Outbreak Management Team.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -