RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Mariniers sjouwen nieuw meetstation op Saba de berg op: 'Bepakking is al snel 25 kilo'

1/3
DE BILT - Het is een fantastisch uitzicht, waar je wel wat voor moet doen. Mariniers zijn nu letterlijk bezig met een loodzware opdracht. Ze helpen wetenschappers van het KNMI uit De Bilt met het bouwen van een meetstation op Saba.

Het station komt op een hoge plek in een onherbergzaam deel van het vulkanische eiland. Wegen zijn daar niet, dus alles moet te voet worden gebracht. Dat betekent een flinke wandeling met veel hoogteverschil.

Sergeant-majoor Frank in Utrecht komt Thuis over de bijzondere opdracht op Saba


'Drie keer per dag'
"De mannen lopen driehonderd hoogtemeters en dat doen ze meerdere keren op een dag", zegt sergeant-majoor Frank vanaf het eiland. "Gisteren hebben ze dat bijvoorbeeld al drie keer gedaan". De mariniers sjouwen naast meetapparatuur ook veel betonmortel mee. Want de constructie moet wel stevig staan om de harde wind op het eiland aan te kunnen.

Dat maakt de bepakking flink zwaar. "De betonmortelzakken zijn al snel 25 kilo", zegt Frank. "Daar komt het eigen drinkwater nog bij, want voldoende drinken is een must. Het is al snel 30 graden hier en het is een vochtig klimaat."

 De mariniers op Saba De mariniers op Saba | Foto: Public Entity Saba

In totaal sjouwen de mariniers tegen de tweeduizend kilo de berg op, schat de sergeant-majoor in. Zijn mannen zijn daar in ieder geval tot halverwege volgende week zoet mee. Maar dat hebben de mariniers er graag voor over.

Mariniers sjouwen, wetenschappers bouwen
"Dit is een unieke samenwerking. Het KNMI is hier met vier personen. Die werken normaal in De Bilt, maar zijn hier speciaal naartoe gekomen om de boel op te bouwen." Want dat is de taakverdeling: de mariniers sjouwen en de wetenschappers bouwen.

"Het KNMI kan straks precies alle terreinveranderingen meten", zegt Frank over het uiteindelijke doel van het meetstation. Zo kan het KNMI straks vanuit De Bilt precies zien wat er aan het vulkanische eiland verandert. Zo helpen ook de mariniers de wetenschap vooruit.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -