'Spoorwerkers blootgesteld aan kankerverwekkende stof, inspectie start onderzoek'

© Pixabay
UTRECHT - Spoorwerkers worden al zeker tien jaar lang blootgesteld aan te hoge concentraties kankerverwekkend kwartsstof. Dat blijkt uit vertrouwelijke onderzoeksrapporten die in opdracht van ProRail en de spooraannemers zijn gemaakt en in het bezit zijn van Zembla.
Kwartsstof kan vrijkomen tijdens werkzaamheden met spoorballast. Dat zijn de stenen die op het spoor liggen. De Utrechtse spoorbeheerder ProRail is al meerdere keren in rapporten geadviseerd om de stenen te vervangen door kwartsstofvrije stenen of door stenen met minder kwartsstof. Volgens Zembla is hiermee niets gebeurd en overtreedt ProRail zo al jarenlang de wet en voldoet het bedrijf niet aan de zorgplicht.

Inspectie start een onderzoek

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid start een onderzoek. Inspecteur-generaal Marc Kuipers tegenover Zembla: "Dit is echt zorgwekkend. Dit is voor ons een onderwerp wat we niet goed genoeg in beeld hebben gehad."
Het risico zit in zogenaamd respirabel kwartsstof. Dat is zo klein dat het diep in de longen kan doordringen. Experts noemen respirabel kwarts een sluipmoordenaar omdat mensen jaren na blootstelling ernstige longziektes of zelfs longkanker kunnen krijgen. Het kwarts kan vrijkomen uit de spoorballast: de dikke laag stenen die ervoor zorgt dat de rails op z'n plek blijft liggen en dat het regenwater wordt afgevoerd. Sommige spoorwerkers werken dagelijks met deze stenen.

ProRail: 'Medewerkers moeten mondmasker dragen'

ProRail heeft inmiddels laten weten dat ze medewerkers wijzen op het dragen van een stofmasker. Na vragen van Zembla heeft het bedrijf geconstateerd dat de regelgeving rond het dragen van stofmaskers niet altijd wordt nageleefd. "Dat moet echt beter. Wij en de spooraannemers hebben dat opnieuw onder de aandacht gebracht bij de spoorwerkers en we blijven dat doen."
Volgens ProRail lopen de spoorwerkers geen gezondheidsrisico als ze zich houden aan opgestelde regels, zoals het dragen van een stofmasker als de werkzaamheden dat voorschrijven. ProRail gaat ook proberen om de stenen op afstand te lossen, zodat minder spoorwerkers blootstelling riskeren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.