Cultuurinstellingen dolblij met 7,5 miljoen extra coronasteun: 'Nu kunnen we het jaar doorkomen'

UTRECHT - Het Rijk trekt 7,5 miljoen euro uit om de Utrechtse cultuursector de coronawinter door te helpen. De gemeente heeft nu bekendgemaakt hoe dat geld verdeeld gaat worden. En dat is goed nieuws voor onder meer poppodium De Helling: zij komen in aanmerking voor de steun. "We zijn er heel blij mee, dit betekent letterlijk dat we dit jaar kunnen doorkomen", zegt Arlette de Jong van De Helling.
Jonge kunstenaars kunnen coronasteun goed gebruiken
"Als middelgroot poppodium hebben we het heel zwaar gehad dit jaar", aldus De Jong. "Wij mogen ook geen buffer opbouwen, omdat we geen winstoogmerk hebben", legt De Jong uit. Dat is nu precies waar deze coronasteun voor bedoeld is, de zogenoemde 'essentiele cultuurinstellingen', zoals TivoliVredenbrug, De Helling en Ekko. Het gaat om 4 van de 7,5 miljoen euro die voor deze instellingen beschikbaar komt.

'Netto omzet compenseren'

Alleen culturele instellingen zonder winstoogmerk kunnen geld aanvragen uit deze pot. Dat kon in 2020 ook al, maar de regeling loopt nu door. En met een verruiming. Instellingen kunnen nu ook de verwachte netto omzet van de eerste helft van 2021 compenseren. Dit moet ervoor zorgen dat de cultuurinstellingen hun activiteiten weer verder kunnen oppakken, is te lezen in een brief die wethouder Anke Klein naar de gemeenteraad stuurde.

Geld voor de cultuurmakers

Meer dan 2 van de 7,5 miljoen euro gaat naar de 'makers'. Zo gaat er bijvoorbeeld geld naar een talentontwikkelingstraject. De gemeente zoekt ook naar manieren om de aankoop van kunstwerken door particulieren te stimuleren. En de gemeente gaat opdracht geven aan Utrechtse kunstenaars en initiatieven, bijvoorbeeld voor een aantal muurschilderingen.
De Jong is blij dat er geld beschikbaar komt voor innovatie en talent. "Mensen die net zijn afgestudeerd, komen anders misschien moeilijk aan het werk. Met steun zal dat makkelijker gaan", aldus De Jong.

De niet-reguliere podia in de stad

Ook gaat er één miljoen euro naar niet reguliere podia in de stad. Daarbij kan je denken aan broedplaatsen, wijkcultuurhuizen, maar ook instellingen met een winstoogmerk zoals nachtclubs met culturele programmering, boekhandels en kunstgalerieën. "Dit kan een krachtige impuls geven aan de Utrechtse binnenstad en andere gebieden waar (winkel)panden tijdelijk leeg komen te staan", aldus de gemeente.
Er komt ook een bijdrage aan het Cultuur Innovatiefonds Utrecht en evenementen worden gecompenseerd voor alle coronagerelateerde kosten, zoals voorbereidingskosten, publieksbegeleiding en beveiliging. Voorzitter Jasper Coenen van Vereniging Evenementen Utrecht is daar blij mee. Hij noemt het "best bijzonder" dat de evenementen, die normaal gesproken hun eigen broek ophouden, door deze uitzonderlijke situatie ook subsidie krijgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.