Utrechtse PvdA krijgt geen steun voor boycot van 'onbetrouwbare projectontwikkelaar' Wilhelminawerf

© Wilhelminawerf
UTRECHT - De PvdA in Utrecht wil dat de stad geen zaken meer doet met projectontwikkelaar Kondor Wessels en diens moederbedrijf Volker Wessels. Een meerderheid van de raad steunt die wens echter niet. De projectontwikkelaar vraagt bij het project Wilhelminawerf een veel hogere huur aan bewoners dan ze met de gemeente afgesproken had.
Voorafgaand aan de bouw van de 167 woningen en appartementen in de Merwedekanaalzone maakte projectontwikkelaar Kondor Wessels afspraken met het college van burgemeester en wethouders. Die afspraken staan op papier, en daarin staat onder meer dat de huur van een groot deel van de appartementen zogenoemde 'middelhuur' zou zijn. Dat zijn woningen tot maximaal 1.005 euro per maand. Inmiddels nadert het project zijn voltooiing, de eerste bewoners hebben vorige maand hun appartement betrokken. Kondor Wessels heeft deze bewoners huurprijzen berekend die 15% boven de grens van de middenhuur ligt.

Juridische procedure

De Utrechtse raad heeft al vaker over deze handelswijze gesproken, en is het unaniem eens dat de projectontwikkelaar dit nooit zo had mogen doen. De raad verwijt wethouder Kees Diepeveen dat hij dit heeft laten gebeuren en hem opgeroepen om actie te ondernemen. Daarop is hij eerst een overleg gestart met Kondor Wessels, maar die gaf niet mee. En dus startte Diepeveen een juridische procedure.
Raadslid Bülent Isik wilde een stap verder gaan. Hij schrijft in een motie: "Alle zakelijke relaties met Kondor Wessels Projecten en zijn moederbedrijf Volker Wessels, waaronder het project Archimedeslaan, tijdelijk te beëindigen tot het juridisch geschil in het project Wilhelminawerf opgelost is". Aan de Archimedes wil Volker Wessels zo'n 2.000 woningen realiseren.

Populistisch

De raad ziet zo'n boycot van de projectontwikkelaar niet zitten. De raad vindt dat zij daarmee op de stoel van de rechter gaan zitten, de meeste partijen willen eerst de uitspraak van de rechtbank afwachten. Bovendien denkt een meerderheid in de raad dat Utrecht zichzelf met zo'n boycot in de voet schiet, want de woningnood is groot, en door dit soort grote spelers buiten spel te zetten, zal het probleem van de woningnood niet opgelost worden. Ook wethouder Diepeveen benadrukt dat, hij ontraadt de motie van Isik 'ten zeerste'. D66-raadslid Maarten Koning gaat een stap verder, hij noemde de motie van Isik 'populistisch'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.