Zorgen bij Utrechtse ziekenhuizen over coronaversoepelingen: 'Drukker dan ooit op de IC'

UTRECHT - Hoewel de meeste mensen de plannen van het kabinet om de samenleving meer open te gooien met blijdschap omarmen, wordt er in de Utrechtse ziekenhuizen met gemengde gevoelens naar gekeken. Natuurlijk, ook de zorgverleners zijn toe aan meer normaal. Maar hoe moet het dan bij hen in het ziekenhuis? "De intensive care ligt vol. En de mensen die daar liggen, zijn steeds jonger."
Aan het woord is Remco van Lunteren, voorzitter van het covid-respons team in het UMC. Hij zegt dat de reguliere zorg steeds meer in het gedrang komt. "Qua covid is het vol in de ziekenhuizen, met name op de IC. Normaal gesproken hebben we 24 IC-bedden in het UMC, dat zijn er nu 42. Daar liggen nu 23 covid-patiënten. Het is begrijpelijk dat iedereen wat wil", zegt hij, doelend op de kabinetsplannen. "Maar je ziet ook dat het drukker is dan ooit op de IC. Dat geeft een dubbel gevoel."
Het is een uitputingsslag. Het ziekteverzuim onder personeel stijgt.
Remco van Lunteren
Het kabinet werkt aan een plan waarin de terrassen en winkels vanaf 21 april open zouden kunnen, werd gisteren bekend. Ook de avondklok gaat misschien verdwijnen. Of de versoepelingen doorgaan, hangt wel af van het aantal besmettingen.
In de ziekenhuizen in onze regio worden op dit moment 205 coronapatiënten opgevangen. 65 van hen liggen op de IC.

Voor elk IC bed zijn 15 verpleegkundigen voor 24 uur nodig, benadrukken de ziekenhuizen. Dus het opschalen van IC-bedden, vraagt veel van de capaciteit.

Maar in het UMC zien ze de cijfers nog niet de goede kant opgaan. "Sinds oktober is het een uitputtingsslag, je kan beter spreken over een plateau dan een piek. En de laatste weken neemt het toe", aldus van Lunteren over het aantal patiënten. "Het ziekteverzuim onder personeel stijgt. Het heeft een impact als je heel lang in een situatie zit, waar geen einde aan lijkt te komen. Je hebt nu bijna het dubbele aantal bedden, met minder mensen."
Van Lunteren ziet nog een opmerkelijke ontwikkeling bij de patiëntengroep. "De leeftijd gaat omlaag, een paar dagen terug lagen hier mensen van 30 jaar."
Zorgen bij UMC Utrecht over plan voor coronaversoepelingen: 'Drukker dan ooit op de IC'

'Denk aan de basisregels'

Van Lunteren pleit voor het hanteren van de basisregels. "Mensen gaan naar kantoor, gaan op bezoek en houden geen afstand, dat helpt niet. Zorg dat je de anderhalve meter handhaaft en hygiënemaatregelen neemt. Het lijkt erop dat met meer versoepelingen, mensen zich minder aan de basisregels houden."
Arts-microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht uit op Twitter ook zijn zorgen. "Niet namens het OMT, maar als burger", zegt hij. "De situatie in ziekenhuizen is alarmerend. Het aantal patiënten, met name op de IC, neemt nog steeds toe, veel personeel is uitgevallen, en code zwart is dichterbij dan ooit. Zorg voor covid-patiënten is zwaarder dan voor de gemiddelde andere patiënten die in dat bed had kunnen liggen. Dat schijnt velen te ontgaan."

'Enorme risico's'

Bonten voegt toe: "De RIVM prognoses, die de laatste weken optimistischer werden, zijn onder de aanname dat de huidige maatregelen voortduren. Versoepelingen zoals nu voorgesteld, zullen die prognoses veranderen, pessimistischer maken. Ik maak geen beleid en ook ik snak naar versoepelingen, maar met de eindstreep in zicht, vrees ik dat we met de voorgestelde plannen enorme risico's lopen op een code zwart in de ziekenhuizen. Hoop oprecht dat ik het mis heb."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.