AstraZeneca vaccin blijft ook morgen op de plank, zorgen over versoepelingen en geld voor cultuur

PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Het AstraZeneca vaccin wordt morgen ook nog niet gebruikt, mensen staan te dringen voor de kroeg en UMC maakt zich zorgen over versoepelingen. In corona vandaag brengen we je op de hoogte van het coronanieuws uit de provincie Utrecht.

Vaccinaties AstraZeneca liggen voorlopig nog stil

Ook morgen gaat de GGD niet prikken met het coronavaccin van AstraZeneca. Het ministerie van Volksgezondheid legde de vaccinaties afgelopen vrijdag stil bij mensen onder de 60. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vond een verband tussen het AstraZeneca-vaccin en een zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).
EMA zegt wel dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de nadelen, en dat de kans om te overlijden aan het coronavirus groter is dan de kans om te overlijden aan de bijwerking.
Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in Utrecht, gaf vanochtend op Radio M Utrecht tekst en uitleg over het vaccin.
Toch liever lezen? Klik dan hier.

Zorgen in ziekenhuizen om versoepelingen

In de Utrechtse ziekenhuizen liggen op dit moment 205 patiënten met corona. Van hen liggen er 65 op de intensive care-afdeling. "De intensive care ligt vol. En de mensen die daar liggen, zijn steeds jonger", zegt Remco van Lunteren, voorzitter van het covid-respons team in het UMC.
Het Utrechtse ziekenhuis heeft gemengde gevoelens over de voorzichtige heropening van de samenleving. "Qua covid is het vol in de ziekenhuizen, met name op de IC. Normaal gesproken hebben we 24 IC-bedden in het UMC, dat zijn er nu 42. Daar liggen nu 23 covid-patiënten. Het is begrijpelijk dat iedereen wat wil", zegt hij, doelend op de kabinetsplannen. "Maar je ziet ook dat het drukker is dan ooit op de IC. Dat geeft een dubbel gevoel."
Lees hier meer over de zorgen van het UMC.

Meer besmettingen in provincie

Sinds gisteren zijn er 616 nieuwe besmettingen in de provincie Utrecht geregistreerd. Een flinke stijging dan het aantal besmettingen een dag eerder: toen waren dat er nog 404. Vaak stijgt het aantal besmettingen in de loop van de week ook, omdat mensen zich in het weekend minder laten testen. Maar het aantal besmettingen overstijgt ook ruim het gemiddelde van vorige week (451 besmettingen in de provincie per dag).
Het aantal ziekenhuisopnames daalde wel ten opzichte van gisteren. Toen belandden 63 Utrechters met corona in het ziekenhuis, vandaag zijn dat er 21. Twee provinciegenoten is volgens de cijfers van het RIVM overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer geeft mogelijk een vertekend beeld: niet alle overledenen worden op dezelfde dag gemeld.
In heel Nederland zijn tussen woensdag- en donderdagochtend 7833 positieve coronatesten geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds vorige week donderdag. Die dag noteerde het RIVM ongeveer evenveel nieuwe besmettingen (7882).

Iedereen wil naar de kroeg

Ruim een half miljoen bezoekers hebben gisteren geprobeerd om een plekje te bemachtigen in één van de Utrechtse cafés die meedoen aan het Fieldlab experiment. Uiteindelijk is het ongeveer 3000 mensen gelukt een kaartje te krijgen waarmee ze volgende week een paar uur in de kroeg mogen zitten.
Gisteren om 14.00 uur ging de online kaartverkoop van start. Dat had wel wat voeten in de aarde, want de website lag er vrijwel direct uit vanwege de enorme belangstelling.
Binnen een paar uur was alles volgeboekt. De cafés die meedoen zijn Hofman, de Beurs, Ubica, VinVin en 't Oude Pierement. De proef wordt gehouden van woensdag 14 tot en met zaterdag 17 april. In tijdsblokken van een paar uur kunnen de kroegtijgers genieten van een biertje en een bitterbal.

Coronamiljoenen voor Utrechtse cultuursector

Het Rijk trekt 7,5 miljoen euro uit om de Utrechtse cultuursector de coronawinter door te helpen. De gemeente heeft nu bekendgemaakt hoe dat geld verdeeld gaat worden.
Alleen culturele instellingen zonder winstoogmerk kunnen geld aanvragen uit deze pot. Dat kon in 2020 ook al, maar de regeling loopt nu door. En met een verruiming. Instellingen kunnen nu ook de verwachte netto omzet van de eerste helft van 2021 compenseren. Dit moet ervoor zorgen dat de cultuurinstellingen hun activiteiten weer verder kunnen oppakken, is te lezen in een brief die wethouder Anke Klein naar de gemeenteraad stuurde.
Miljoenen voor Utrechtse cultuursector.
Ook gaat er één miljoen euro naar niet reguliere podia in de stad. Daarbij kan je denken aan broedplaatsen, wijkcultuurhuizen, maar ook instellingen met een winstoogmerk zoals nachtclubs met culturele programmering, boekhandels en kunstgalerieën. "Dit kan een krachtige impuls geven aan de Utrechtse binnenstad en andere gebieden waar (winkel)panden tijdelijk leeg komen te staan", aldus de gemeente.
Er komt ook een bijdrage aan het Cultuur Innovatiefonds Utrecht en evenementen worden gecompenseerd voor alle coronagerelateerde kosten, zoals voorbereidingskosten, publieksbegeleiding, beveiliging, etc. Voorzitter Vereniging Evenementen Utrecht Jasper Coenen is daar blij mee. Hij zegt erg blij te zijn dat evenementen, die normaal gesproken hun eigen broek ophouden, door deze uitzonderlijke situatie ook subsidie. "Dat is best bijzonder."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.