Nieuw inschrijfsysteem moet basisschoolaanmeldingen in Utrecht eerlijker laten verlopen

© Pixabay
UTRECHT - Utrecht begint na de zomer met een nieuwe manier van aanmelden voor de basisschool. Alle kinderen die drie jaar worden kunnen vanaf 1 oktober 2021 door hun ouders centraal worden ingeschreven via een aanmeldformulier. 107 van de 110 Utrechtse basisscholen doen aan deze nieuwe aanmeldprocedure mee.
Het plan moet de verdeling van basisschoolplekken eerlijker maken. Alle kinderen moeten daarmee dezelfde kans maken op een plaats op de school waar hun ouders ze het liefst naartoe zouden sturen. Vorig jaar kwam aan het licht dat scholen de wet overtraden bij inschrijvingen.
Het Landelijk Kenniscentrum Gemengde Scholen onderzocht het inschrijvingsbeleid in Utrecht. Daaruit bleek dat veel scholen een voorinschrijving hanteerden, waarbij kinderen op sommige scholen al vanaf hun eerste levensjaar werden ingeschreven. Die kinderen hadden vervolgens voorrang bij de plaatsing op de school. Dat mag niet volgens de wet, want ouders die zich wel aan de regels houden, vissen daarbij achter het net.
Wethouder Anke Klein (D66) van Onderwijs is blij met de nieuwe afspraken. "Ik ben ontzettend trots dat ouders, onderwijsprofessionals, raadsleden en de schoolbesturen zo hard samen hebben gewerkt om een nieuwe manier van aanmelden voor de basisscholen in Utrecht te realiseren, én dat bijna alle scholen akkoord zijn om dit te realiseren na de zomervakantie." Ze noemt het een belangrijke stap voor alle ouders en kinderen in de gemeente.
Ook Sanne van den Hoek, voorzitter gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van SPO Utrecht is blij met het nieuwe inschrijfsysteem: "Ieder kind krijgt nu een gelijke en eerlijke kans en scholen zitten niet meer met 'vervuilde' wachtlijsten zitten. Iedere ouder in Utrecht kent de verhalen over aanmelden op jonge leeftijd en dat ouders voor de zekerheid soms bij meerdere scholen hun kind aanmeldden. Dat is straks verleden tijd."
Vanaf mei 2021 krijgen ouders informatie over de nieuwe manier van aanmelden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.